Cała prawda o odżywianiu i nawilżaniu
2006-03-14 00:00:00Niewiele z nas zdaje sobie sprawę z tego, że skóra nie może być ani odżywiana, ani nawilżana od zewnątrz! Ale aby nie być gołosłowną.
Dla lepszego zrozumienia mechanizmu ochronnego i odżywczego skóry odwołam się do budowy anatomicznej tego największego narządu naszego ciała. Wyróżniamy trzy warstwy: naskórek, skórę właściwą oraz tkankę podskórną (tłuszczową). Pierwsza z wyżej wymienionych to najbardziej zewnętrzna warstwa, w której skład wchodzą ściśle przylegające do siebie komórki, tworzące kolejnych pięć podwarstw. I tutaj ważna uwaga – nawet najlepszy krem nie wnika głębiej niż do drugiej wewnętrznej warstwy naskórka, tak więc wszelkie dobroczynne substancje (jeśli takowe zawiera) są w stanie dostać się jedynie do powierzchniowej warstwy skóry... A przecież najważniejszy budulec skóry – kolagen (od kondycji którego zależy jak szybko będą pojawiały się nam zmarszczki) znajduje się głębiej, bo dopiero w skórze właściwej. Tutaj właśnie, w sieci owych elastycznych włókien kolagenowych, dokonuje się proces odżywiania skóry – rozległe sploty naczyń krwionośnych dostarczają do niej tlen, wszelkie substancje odżywcze oraz hormony regulujące jej wzrost i metabolizm.
A więc jak widzimy skóra jest odżywiana jedynie od wewnątrz, a kremy i inne kosmetyki działają wyłącznie na jej powierzchniową warstwę. Co więcej, naskórek ma zdolności wchłaniania substancji odżywczych zawartych w kremach tylko przez ok. 20 – 30 minut od momentu nałożenia kremu.
Jeśli zaś chodzi o mit dotyczący właściwości nawilżających kremów, to mamy tu delikatnie mówiąc - nieścisłość, ponieważ kremy działają jedynie jako bariera zabezpieczająca wewnętrzną wilgoć przed uciekaniem, same jej nie dostarczając.
Tak więc organizm, któremu brak podstawowych substancji odżywczych – witamin, minerałów, białka, a przede wszystkim wody, nie jest w stanie wykształcić zdrowej i pięknej cery, nawet przy wsparciu największych osiągnięć przemysłu kosmetycznego. Większość dolegliwości skórnych to efekt właśnie niedoborów odżywczych. Przykładowo, skłonności do rozszerzania się naczynek krwionośnych, a nawet ich pękanie, to efekt niedoboru witaminy C, z kolei brak wystarczającej ilości białka prowadzi do spadku biologicznej sprawności skóry i w rezultacie jej starzenia.
Na koniec kilka wskazówek, jak zadbać o właściwe, wewnętrzne odżywienie skóry (a przy okazji także jej wytworów - włosów i paznokci):
- zrezygnuj z papierosów i alkoholu – odżywki powodują niedobór tlenu w organizmie, a więc także niedotlenienie skóry;
- wyklucz z jadłospisu potrawy tłuste i smażone, zastąp je produktami bogatymi w nienasycone kwasy tłuszczowe, które przeciwdziałają procesowi starzenia się skóry (oliwa z oliwek, kiełki, orzechy, ryby);
- unikaj soli i nadmiernej ilości cukru;
- jedz jak najwięcej świeżych warzyw i owoców (źródła niezbędnych witamin i minerałów);
- pamiętaj o produktach, które zawierają przeciwutleniacze, czyli witaminy A (reguluje odnowę naskórka i redukuje zmarszczki), C (pobudza procesy odnowy skóry w jej głębszych warstwach ) i E (nawilża skórę i wyrównuje jej koloryt);
- dbaj o to, aby w Twojej diecie nie zabrakło beta karotenu (marchew, brokuły, pomidory, brukselka, szpinak), oraz cynku (nasiona słonecznika, produkty pełnoziarniste, drożdże, owoce morza) i selenu;
- no i najważniejsze - pij dużo wody mineralnej!!!
Monika Śliwa