Co jeść, by mieć zdrowe włosy?
2012-08-30 10:49:08Kluczem do zdrowia naszych włosów jest urozmaicona dieta, Zobacz, jakie produkty powinny się w niej znaleźć, by włosy były mocne i piękne.
Melon
Niedobór kwasu foliowego może być przyczyną nadmiernego wypadania włosów. By się przed tym ustrzec wystarczy włączyć do diety melona miodowego. Niewielka porcja pokryje zapotrzebowanie na ten szczególnie ważny związek organiczny.
Mango
Zawiera pokaźne ilości beta karotenu, który jest niezbędny dla zdrowia naszej skóry. Jest też źródłem witaminy E, która poprawia cyrkulację w skórze głowy poprzez zwiększenie poboru tlenu.
Ziarna zbóż
Są doskonałym źródłem cynku, witamin z grupy B i niehemowego żelaza. Cynk reguluje gospodarkę hormonalną w organizmie, która w dużej mierze decyduje o gęstości naszych włosów.
Orzechy
Selen i cynk, które możemy w nich znaleźć są niezbędnymi pierwiastkami w trosce o piękny wygląd włosów. Selen odpowiada za zdrowie skóry głowy, tym samym odpowiednia jego ilość w diecie skutecznie zabezpiecza nas przed ewentualnymi problemami z łupieżem.
Fasola
Zawiera znaczne ilości białka – niezbędnego budulca włosa. Dodatkowo także biotynę, która wzmacnia włosy zabezpieczając je od środka przed łamaniem się.
Ciemne liściaste warzywa
Jak np. szpinak są naturalnym źródłem witaminy C i prowitaminy A – które to niezbędne są do produkcji sebum. Ta oleista substancja jest pewnego rodzaju naturalną odżywką, która zabezpiecza włos przed wysuszeniem i negatywnym działaniem czynników zewnętrznych.
Siemię lniane
Tajwańscy naukowcy dowiedli, iż lignany – naturalne fitohormony, które możemy znaleźć w siemieniu mogą spowolnić utratę włosów. 9 na 10 mężczyzn przy regularnym spożywaniu go zauważyło znaczną poprawę.
Czarna rzepa
Zasobna w potas, wapń, magnez, cynk i siarkę – niedobór tej ostatniej coraz częściej wiązany jest z wypadaniem włosów. Warzywo to reguluje prace gruczołów łojowych, wzmacnia cebulki włosowe, przyspieszając porost włosów.
Joanna Jamróz