Co jeść by nie chorować jesienią?
2012-11-05 14:49:36Odpowiedni dobór pokarmów jesienią może zabezpieczyć nas przed niechcianymi przeziębieniami. Co zatem należy włączyć do diety by podnieść poziom odporności organizmu?
1. Jogurt
Zawiera aktywne kultury bakterii, które znacząco wpływają na polepszenie odporności organizmu.
2. Owsianka
Zawiera beta-glukan. Jest to rodzaj błonnika, który ma właściwości antybakteryjnej i antyoksydacyjne. W doświadczeniach na zwierzętach przeciwdziałał on infekcjom i poprawiał działanie antybiotyków.
3. Czosnek
Jest niezastąpioną bronią w obliczu choroby. Ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.
4. Nienasycone kwasy tłuszczowe
Włączenie do diety naturalnych źródeł tych tłuszczów takich jak oliwa z oliwek, orzechy czy ryby zwiększa produkcję w organizmie substancji zaangażowanych w regulację odporności i odpowiedzi immunologicznej.
5. Herbata
W ostatnich badaniach udowodniono, iż picie pięciu filiżanek czarnej herbaty dziennie zwiększa ilość interferonu we krwi, który skutecznie walczy z wirusami. Aminokwasem odpowiedzialnym za podniesienie odporności dzięki regularnemu piciu herbaty jest l-teanina.
6. Marchew
Karetonoidy podwyższają poziom komórek walczących z infekcjami. Beta karoten znacząco zwiększa liczbę limfocytów T.
7. Czarny pieprz
Co najdziwniejsze substancja, która sprawia, że kichamy może też nas przed tym skutecznie ustrzec. Substancja czynna – piperyna – działa dodatkowo przeciwgorączkowo.
8. Żółtka jaj
Są źródłem witaminy D3 - jej niedobór związany jest z częstszą zapadalnością na sezonowe grypy i przeziębienia.
9. Grzyby
Składniki niektórych grzybów zwiększają produkcję białych krwinek.
Badania wykazały, że stają się one znacznie bardziej agresywne – co jest korzystnym zjawiskiem w przypadku grypy.
10. Owoce cytrusowe
Są jednym z najlepszych źródeł witaminy C. Powodują większą produkcję antyciał.
autor: Joanna Jamróz
http://your-naturalhealth.blogspot.com