Co na tłusty czwartek?
Przepisy na faworki, wypieki, tanie pączki
2018-02-06 07:53:25Chyba mało kto nie lubi słodyczy. Na co dzień jednak sporo osób pilnuje się i nie przesadza ze słodkościami, dbając o figurę. Na szczęście jest jeden dzień w roku, kiedy możemy bez wyrzutów sumienia objadać się smakołykami. Tłusty czwartek zdecydowanie rządzi się swoimi prawami, dlatego warto wykorzystać ten moment na przygotowanie pysznych wypieków, faworków i pączków. I zjeść je bez wyrzutów sumienia!
Faworki na tłusty czwartek
Jednym z najbardziej popularnych słodkości na tłusty czwartek są faworki, zwane również chrustem. Oczywiście możemy je zakupić w cukierni czy w sklepie, ale bardzo fajną opcją jest wykonanie faworków samemu. Łatwy przepis na pewno nie sprawi wam trudności i pomoże przygotować naprawdę smaczny chrust. W misce miksujemy 4 żółtka, 1 całe jajko i 1 łyżkę cukru pudru. Następnie dodajemy 300 gram mąki oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i całość mieszamy. Wlewamy 5 łyżek śmietany oraz łyżkę spirytusu. Wszystko dokładnie zagniatamy i wałkujemy na bardzo cienkie ciasto. Wykrawamy z ciasta paski, w środku przecinamy i przewlekamy, aż powstanie kształtny faworek. W garnku rozgrzewamy smalec, na którym smażymy nasze faworki (około 1/2 minuty z każdej strony, aż będą rumiane). Na koniec faworki odsączamy na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem.
Pączki na tłusty czwartek
Jedzeniem, które się najbardziej kojarzy z tłustym czwartek są oczywiście pączki. Te pyszne smakołyki podbiły serca ludzi na całym świecie. W Polsce najbardziej popularne są pączki z marmoladą z róży, polewane lukrem lub oprószone cukrem pudrem. Jak przygotować domowe, tanie pączki? To nic trudnego! Do miski wlewamy 2 szklanki ciepłego mleka, 60 gram drożdży, 2 łyżeczki cukru i łyżkę mąki. Całość łączymy i odstawiamy na około 20 minut, aby ciasto wyrosło. Po tym czasie do ciasta dodajemy 1 jajko, 3 łyżki cukru, 5 łyżek oleju, 2 łyżki spirytusu oraz 5 żółtek. Całość cały czas mieszamy i zagniatamy. Z ciasta formujemy pączki, które odstawiamy na około kwadrans do wyrośnięcia. Po tym czasie smażymy je na dobrze rozgrzanym smalcu lub oleju. Na koniec nadziewamy pączki ulubioną marmoladą, czekoladą lub konfiturą.
gol
fot. pixabay.com