Zdrowie - Kobieta

Dania błyskawiczne: czy warto je jeść?

2017-03-30 14:55:04

Dania typu instant są popularne na całym świecie. Uwielbiają je ludzie zapracowani, wiecznie zabiegani i… studenci, którym brak czasu lub chęci na gotowanie. Błyskawiczne przygotowanie, wygoda, długi termin przydatności oraz łatwość w ich sporządzeniu jest rozwiązaniem atrakcyjnym. Niestety przez takie gotowe produkty cierpi nasze zdrowie. Jeżeli jesteśmy ich zwolennikami, powinniśmy wiedzieć: dlaczego i w jakim stopniu wyroby instant szkodzą?

soup

Sam proces przetwarzania takiego jedzenia na gotowy do zalania proszek ma swoją nazwę. Instantyzacja to „nadawanie produktom spożywczym, głównie produktom sproszkowanym, struktury umożliwiającej ich szybkie, prawie błyskawiczne rozpuszczenie w wodzie lub w mleku [przyp. Encyklopedia PWN]”. Do najczęstszych „gotowców” należą m.in.: kawy i herbaty rozpuszczalne, mleko w proszku, budynie, kisiele, galaretki, zupy i sosy w proszku oraz wszelkie produkty pół-gotowe (tzw. fixy). Częste spożywanie tego typu wyrobów  ma fatalny wpływ na zdrowie i tuszę człowieka przez zawartą w nich chemię.

Skład

Weźmy pod lupę najpopularniejszy produkt instant: zupkę chińską. Tania, szybka i sycąca, każdy student przynajmniej raz w życiu jej skosztował. Szkoda, że nie ma żadnych wartości odżywczych. Głównym składnikiem jest duża ilość soli (często przekraczająca dzienną normę do spożycia – 6g), wzmacniacze smaku Ź– aby rosół smakował jak rosół, tłuszcze trans, spulchniacze, konserwanty i barwniki. Nie zapominajmy o makaronie: produkowany z wysokooczyszczonej mąki pszennej, mające znikomą ilość składników mineralnych.

Wpływ na organizm

Co dzieje się w naszym żołądku, gdy zjemy jeden talerz zupy instant? Nadmierna ilość soli prowadzi do zatrzymywania wody w organizmie i wzrostu ciśnienia, co prowadzi do problemów z sercem. Wszystkie wzmacniacze smaku, w tym słynny glutaminian sodu, powodują bóle głowy oraz podrażniają ściany żołądka, a także sprawiają że tyjemy. Tłuszcze nienasycone, tzw. tłuszcze trans – prowadzą do otyłości brzusznej i podnoszą zły cholesterol. Skutkiem może być miażdżyca. Spulchniacze odpowiadają za chwilowe uczucie sytości, a konserwanty i barwniki – mogą powodować alergie oraz utrudniać pracę żołądka.

Inne konsekwencje

Pamiętajmy, że produkty typu „wsyp i zalej” nie zawierają żadnych witamin i składników odżywczych, korzystnych dla naszego organizmu. Owszem, oszczędzają czas i pieniądze, oraz są niezwykle proste, ale w żadnym stopniu nie zastąpią nam prawdziwego jedzenia. Także organizm odwdzięczy się, jeżeli ograniczymy spożywanie insantów do minimum. Ułatwiając sobie życie gotowymi posiłkami, jednocześnie trując się, sprowadzimy na siebie mnóstwo chorób oraz wydamy krocie na walkę z nimi. Czy oszczędzenie kilku złotych na jedzeniu jest tego warte?

 

HK/ fot. pixabay.com

Słowa kluczowe: dania błyskawiczne, produkty instant, czy zupki chińskie sa zdrowe
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
  • Frykas [0]
    Aslix
    2017-05-04 20:07:05
    jeśli chodzi ogólnie o markę frykas, to sama też mogę polecić, dobre jedzonko w jeszcze lepszych cenach, czy chodzi o dania gotowe czy ich przetwory. Jeszcze się na nich chyba nigdy nie zawiodłam,
  • Dana gotowe [0]
    Anek
    2017-04-27 17:03:43
    Moim zdaniem dania gotowe nie sa złę, jeżeli jemy je czasem, to bardzo dobra opcja gdy nie mamy czasu gotować. Sama kupuję je czasem (głównie Frykas, świetna jakość i super cena!) i nie uważam, żeby to było coś złego. Kiedyś jadłam ich jeszcze wiecej i cały czas żyję, wiec spokojnie :P
Warto przeczytać
Kaloryczne procenty
Kaloryczne procenty

Powoli zaczynają się juwenalia i niekończące się imprezy do białego rana. Coraz ładniejsza pogoda zachęca do spotkań ze znajomymi i wspólnego grillowania. A wszystkiemu towarzyszy alkohol.

Jak wybrać dobrą wodę do picia?
Jak wybrać dobrą wodę do picia?

Przed zakupem wody butelkowanej warto sprawdzić jej skład i właściwości. Nie każda bowiem woda zdrowia nam doda.

Zobacz także
Chodakowska
Chcesz wyglądać i czuć się dobrze? Oto rady Ewy Chodakowskiej! [WIDEO]

W najnowszej książce Ewa Chodakowska zawarła sto przepisów na zdrowe koktajle, które mogą stanowić zamiennik słodkich przekąsek lub pełnowartościowy posiłek.

Doda
Doda otwiera klinikę! [WIDEO]

Wokalistka chce się podzielić z fanami swoją wiedzą w zakresie zdrowego stylu życia.

aromaterapia
Zapach natury w Twoim domu

Aromaterapia staje się coraz modniejsza w Polsce ze względu na świadomość osób, które w naturalny sposób chcą wpłynąć na swoje zdrowie i samopoczucie.

Ostatnio czytane
Kaloryczne procenty
Kaloryczne procenty

Powoli zaczynają się juwenalia i niekończące się imprezy do białego rana. Coraz ładniejsza pogoda zachęca do spotkań ze znajomymi i wspólnego grillowania. A wszystkiemu towarzyszy alkohol.

Jak wybrać dobrą wodę do picia?
Jak wybrać dobrą wodę do picia?

Przed zakupem wody butelkowanej warto sprawdzić jej skład i właściwości. Nie każda bowiem woda zdrowia nam doda.

Popularne
Kurzajka – chwast na naszej skórze
Kurzajka – chwast na naszej skórze

Często pojawiają się nagle. Są szarawymi, czasem zielonkawymi naroślami z chropowatą powierzchnią. Najczęściej wybierają dłonie i stopy.

Kaloryczne procenty
Kaloryczne procenty

Powoli zaczynają się juwenalia i niekończące się imprezy do białego rana. Coraz ładniejsza pogoda zachęca do spotkań ze znajomymi i wspólnego grillowania. A wszystkiemu towarzyszy alkohol.