Dziesięć odmian diety wegetariańskiej
2017-08-30 13:09:27Terminologia używana do opisywania osób, które zrezygnowały z tradycyjnej diety bywa bardzo myląca. Jeśli przyjaciel oznajmia ci, że został pescowegetarianinem, możesz mieć problemy z pojęciem pełnego znaczenia tego określenia: istnieje mnóstwo odmian i podtypów roślinnego sposobu żywienia, a ich nazwy często rozumiane są opacznie. Poznaj wszystkie warianty wegetarianizmu!
1) Laktoowowegetarianizm
Polega na wykluczeniu z diety potraw mięsnych, często również produktów pochodzących z uboju zwierząt - smalcu i żelatyny. Nadal spożywa się jajka i produkty mleczne. Jest to najpopularniejsza odmiana wegetarianizmu.
2) Laktowegetarianizm
Rezygnuje się z mięsa i produktów pochodzących z uboju, ale wyklucza się także jajka.
3) Owowegetarianizm
Odmiana wegetarianizmu wykluczająca produkty mięsne, pochodzące z uboju i mleczne, dopuszczająca spożywanie jajek.
4) Semiwegetarianizm
Dzieli się na dwa warianty: pollowegetarianizm, który dopuszcza spożycie drobiu, oraz pescowegetarianizm, wykluczający wszystkie rodzaje mięsa oprócz rybiego. W obu przypadkach dozwolone jest spożycie miodu, przetworów mlecznych i jajek.
5) Weganizm
Wariant wykluczający wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym miód. Dodatkowo nie spożywa się produktów, do wytworzenia których użyte zostały substancje pozyskane ze zwierząt, np. alkoholi klarowanych żelatyną.
6) Beeganizm
Odmiana weganizmu dopuszczająca spożycie miodu.
7) Witarianizm
Surowa odmiana weganizmu. Spożywa się niepoddane obróbce termicznej owoce, warzywa, kiełki, orzechy i nasiona.
8) Frutarianizm
Odmiana witarianizmu, w której nie spożywa się części owoców i warzyw ze względu na to, że pozyskanie ich spowodowało zniszczenie rośliny. W jadłospisie przewidziane są owoce rozumiane w znaczeniu kulinarnym (borówki, arbuzy, truskawki) oraz owoce w sensie botanicznym (dynia, cukinia, pomidor).
9) Liquidarianizm
Odmiana witarianizmu polegająca na przyjmowaniu wszystkich produktów w postaci soku.
10) Sprautarianizm
Dieta bazująca na skiełkowanych nasionach roślin. Stanowią one większośc spożywanego pożywienia, a towarzyszą im również inne, przeważnie nieprzetworzone produkty.
Jest wiele przyczyn, dla których coraz większa ilość osób rezygnuje z tradycyjnej diety. Mogą być zarówno etyczne, ekologiczne i ekonomiczne; wśród wegetarian jest mnóstwo osób działających aktywnie na rzecz praw zwierząt hodowlanych, czy też nawołujących do zaprzestania noszenia odzieży i akcesoriów ze skóry i futra. Inni zapewniają o korzyściach zdrowotnych płynących z diety pozbawionej produktów odzwierzęcych, jej cenowej korzystności. Rezygnacja z mięsa jest indywidualną decyzją; nie ma ludzi odżywiających się w identyczny sposób i wyznających identyczne wartości. Mnogość odmian diety roślinnej może szokować, ale pewne jest, że ten styl życia cieszy się coraz większym zainteresowaniem.
MŚ/ wikipedia.org
fot. pixabay.com/congerdesign