Extra - sałatka na uczelnię
2008-04-03 19:58:01Nie lubisz kupować gotowych potraw, znudziły ci się obiady w uczelnianej stołówce, ale masz też dość zwykłych kanapek, jedzonych między zajęciami? Możesz urozmaicić sobie codzienne menu, przygotowując sałatkę, której pozazdrości ci nie jedna koleżanka. Składniki przygotuj już wieczorem, a przed wyjściem na uczelnię połącz je i włóż do plastykowego pojemniczka (np. po lodach)
Z ryżem...
Wieczorem ugotuj torebkę ryżu. Rano dodaj do niego kilka kawałków usmażonego kurczaka, 2 łyżki kukurydzy z puszki, kilka plastrów ananasa, kilka cząstek mandarynki i kilka pokrojonych na pół winogron. Dodaj ulubione zioła (np. bazylia, tymianek) i łyżkę majonezu. Zamiast kurczaka możesz dodać tuńczyka z puszki i cebulkę (ale pamiętaj, że ich woń może nie spodobać się otoczeniu).
Z makaronem...
Wieczorem ugotuj szklankę makaronu (np. kokardki lub rurki). Rano dodaj do niego kilka kawałków żółtej i czerwonej papryki i pokrojoną w paseczki wędlinę (ale może tez być np. salami). Możesz też wrzucić trochę startego sera lub 2-3 łyżki mozarelli, pokrojonej w kostkę. Wsyp zioła prowansalskie. Weź ze sobą gotowy sos winegret i dodaj go tuż przed jedzeniem.
Z ziemniaczkami...
Wieczorem ugotuj i pokrój drobno ziemniaki. Rano dodaj do nich plasterki kiszonego ogórka, 2 łyżki groszku z puszki, pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę (może być świeża lub konserwowa). Dodaj zieleninę, np. koper lub natkę pietruszki. Do tej sałatki najlepiej będzie pasował gotowy dressing, który dodaj dopiero przed jedzeniem.
Po grecku
Wieczorem przygotuj sałatę (najlepiej lodową) – umyj ją i poszatkuj (koniecznie wstaw do lodówki). Rano dodaj do niej kilka plastrów szynki, pokrojony w słupki ser żółty, pół świeżego ogórka, pokrojonego w plastry pomidora. Dorzuć kilka oliwek (czarnych lub zielonych). Przed jedzeniem zalej wszystko sosem winegret. Sałatkę możesz przyrządzić z serem feta.
Sylwia Stodulska
(dlastudentki@dlastudenta.pl)
Z ryżem...
Wieczorem ugotuj torebkę ryżu. Rano dodaj do niego kilka kawałków usmażonego kurczaka, 2 łyżki kukurydzy z puszki, kilka plastrów ananasa, kilka cząstek mandarynki i kilka pokrojonych na pół winogron. Dodaj ulubione zioła (np. bazylia, tymianek) i łyżkę majonezu. Zamiast kurczaka możesz dodać tuńczyka z puszki i cebulkę (ale pamiętaj, że ich woń może nie spodobać się otoczeniu).
Z makaronem...
Wieczorem ugotuj szklankę makaronu (np. kokardki lub rurki). Rano dodaj do niego kilka kawałków żółtej i czerwonej papryki i pokrojoną w paseczki wędlinę (ale może tez być np. salami). Możesz też wrzucić trochę startego sera lub 2-3 łyżki mozarelli, pokrojonej w kostkę. Wsyp zioła prowansalskie. Weź ze sobą gotowy sos winegret i dodaj go tuż przed jedzeniem.
Z ziemniaczkami...
Wieczorem ugotuj i pokrój drobno ziemniaki. Rano dodaj do nich plasterki kiszonego ogórka, 2 łyżki groszku z puszki, pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę (może być świeża lub konserwowa). Dodaj zieleninę, np. koper lub natkę pietruszki. Do tej sałatki najlepiej będzie pasował gotowy dressing, który dodaj dopiero przed jedzeniem.
Po grecku
Wieczorem przygotuj sałatę (najlepiej lodową) – umyj ją i poszatkuj (koniecznie wstaw do lodówki). Rano dodaj do niej kilka plastrów szynki, pokrojony w słupki ser żółty, pół świeżego ogórka, pokrojonego w plastry pomidora. Dorzuć kilka oliwek (czarnych lub zielonych). Przed jedzeniem zalej wszystko sosem winegret. Sałatkę możesz przyrządzić z serem feta.
Sylwia Stodulska
(dlastudentki@dlastudenta.pl)
Słowa kluczowe: przepisy kulinarne sałatka na uczelnię ryż makaron ziemniaki kulinaria gotowanie