Różności - Kulinaria

Fakty i mity o waflach ryżowych

2011-09-12 21:21:30

Wafle ryżowe to jedna z najpopularniejszych przekąsek dla osób aktywnych. Są zawsze pod ręką, zastępują pieczywo, łatwo zaspokoić nimi głód między posiłkami. Chcąc być świadomym tego, co jemy warto poznać wszystkie fakty i mity, które wokół nich krążą.

Ryżowe przekąski to puste kalorie. Są sycące, ale nie mają żadnej wartości odżywczych.
Mit. Wafle choć wytwarzane głównie z jednego składnika zawierają wiele witamin i minerałów. Ryż brązowy przede wszystkim jest źródłem witamin z grupy B oraz węglowodanów. Jednym z najbardziej cenionych składników, tego rodzaju przekąsek jest błonnik, który między innymi reguluje pracę układu pokarmowego.

Można je traktować, jako dietetyczny zamiennik dla tradycyjnego pieczywa.
Fakt. To prawda, aby się o tym przekonać, wystarczy porównać wartość kaloryczną obu produktów. Jedna kromka chleba ma ok. 108 kcal, natomiast jeden wafel ma ich trzykrotnie mniej - tylko 19-38 kcal. Jak widać, dla zachowania szczupłej sylwetki nie zawsze musimy ograniczać liczby spożywanych posiłków. Czasem wystarczy po prostu wymienić jeden ze składników na bardziej przyjazny dla naszej sylwetki.

Wafle zawierają wiele konserwantów i barwników, ponieważ ryż wykorzystywany do ich przyrządzenia jest wielokrotnie przetwarzany.
Mit. Podczas produkcji wafli ryżowych nie stosuje się dodatkowych „ulepszaczy”. Nie są także potrzebne żadne konserwanty, ponieważ sam proces wypieku zapewnia utrzymanie świeżości przez długi czas. Brązowy ryż jest niepolerowany, a tym samym w odróżnieniu od białego ma o wiele więcej dobroczynnych dla naszego organizmu właściwości pełnego ziarna. Istnieją wafle oznakowane jako ekologiczne lub BIO, które spełniają bardzo surowe wymagania jakościowe. Dlatego też wszyscy zainteresowani tematem organicznej żywności powinni zwracać uwagę na opakowania.

Jedzenie ryżowych przekąsek na dłużej pozwala powstrzymać głód.
Fakt. Tą cenną właściwość wafle zyskują dzięki dużej zawartości błonnika. Z jednej strony doskonale przyspiesza on przemianę materii i poprawia pracę jelit, z drugiej, zwiększając objętość pokarmu, zatrzymuje uczucie sytości na dłużej. Chcąc zatem dotrwać do następnego pełnego posiłku bez zbędnego podjadania, lepiej sięgnąć po jeden z wysokobłonnikowych produktów.

Wafle ryżowe są bezpieczne dla osób chorych na celiakię.
Fakt. Jak zapewnia Małgorzata Zdrojewska, specjalista dietetyk współpracujący z firmą Good Food – Te pełnoziarniste przekąski uzupełniają naszą dietę w cenny błonnik oraz minerały. Nie zawierają przy tym białek glutenowych, dlatego są idealne dla wszystkich cierpiących na celiakię. Podczas zakupów należy pamiętać o stosownych oznaczeniach produktów. Są one poparte certyfikatami i badaniami laboratoryjnymi potwierdzającymi bezglutenowość. Jeśli musisz zrezygnować z tradycyjnego pieczywa i produktów zbożowych, warto zamienić je właśnie na wafle.


ip

Słowa kluczowe: wafle ryżowe fakty i mity zdrowa żywność
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
  • Bzdury sponsorowane przez producentów [0]
    Joanna
    2016-02-22 10:05:47
    Ad. 1. Wartość kaloryczna ww wafli wynosi 37,9 kcal http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Wafle-ryzowe-naturalne-Good-Food.html Kromki razowego chleba 75,95 kcal http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Chleb-zytni-razowy.html Ale weźmy pod uwagę jakość - w razowym chlebie z pełnego przemiału mamy węglowodany złożone, które na dłużej utrzymają poczucie sytości i mają zdecydowanie wyższą zawartość błonnika niż dmuchany biały ryż, co wspomaga naturalną perystaltykę jelit. Biały ryż w takiej formie- ekspandowanej zapycha jelita i prowadzi do zaparć - jest złogogenny. Czy uda Ci się zjeść cały chleb na raz? A wierz mi,że paczkę wafli da się i za chwilę nawet tego nie poczujesz. Sekret - WYSOKI INDEKS GLIKEMICZNY!!! Przyczyna wszelkich chorób cywilizacyjnych - prowadzi do insulinooporności, a później cukrzycy,miażdzycy i lawiny innych chorób. Powoduje to szybki wzrost stężenia glukozy we krwi i równie szybki jej spadek, powodując uczucie głodu. Ad. 2. Niestety duża ilość upraw ryżu jest modyfikowana genetycznie. Ad.3. Czy uda Ci się zjeść cały chleb na raz? A wierz mi,że paczkę wafli da się i za chwilę nawet tego nie poczujesz. Sekret - WYSOKI INDEKS GLIKEMICZNY!!! Przyczyna wszelkich chorób cywilizacyjnych - prowadzi do insulinooporności, a później cukrzycy,miażdzycy i lawiny innych chorób. Powoduje to szybki wzrost stężenia glukozy we krwi i równie szybki jej spadek, powodując uczucie głodu. Ad. 4. "dla zachowania szczupłej sylwetki nie zawsze musimy ograniczać liczby spożywanych posiłków" Żaden dietetyk nie poleci ograniczenia ilości posiłków!!! Ilość posiłków powinna wynosić ok. 5 dziennie, najlepiej o ściśle stałych porach - wtedy reguluje się metabolizm. Ograniczenia w ilości posiłków przyczyniają się tylko do zaburzeń trawienia. 5 posiłków- w każdym warzywa to podstawa, II śniadanko i podwieczorek to powinny byc same warzywa. Także dziewczyny - myśleć! Obserwować reakcje organizmu. I nie dać się omamić producentom wynalazków.
  • Arszenik w ryżu [0]
    jonasz
    2015-11-04 21:16:11
    Ja też przestawiam się z pieczywa na ryże, ale niestety dietetyk odradza spożywania ryżu ze wzgledu na wysoka zawartość arszeniku/arsenu! Źródła: - amerykańskie FDA: http://www.fda.gov/Food/FoodborneIllnessContaminants/Metals/ucm319948.htm - artykół po polsku: https://portal.abczdrowie.pl/fakty-dotyczace-zawartosci-arszeniku-w-ryzu-musisz-je-znac - strona dietetyka: http://gurbacka.pl/sklep/lepszychleb/
  • Re: Od roku jem wafle zamiast pieczywa [0]
    Odpowiedź na: Od roku jem wafle zamiast pieczywa
    adam
    2013-06-16 08:47:56
    spożywam wyłącznie wafle od trzech miesięcy zamiast pieczywa (cztery sztuki dziennie) schudłem, ale co najważniejsze obnizyło się ciśnienie tętnicze. kolacji nie spożywam wcale
  • Wafle ryżowe to świństwo [0]
    Michu
    2013-02-20 18:55:19
    Artykuł jest sponsorowany zapewne. Wafle ryżowe to przetworzone świństwo. Jeśli nie wierzycie, zróbcie sobie wycieczkę do fabryki tego cuda. Gwarantuję, że zapach zostanie Wam w głowie na długo :)
  • Od roku jem wafle zamiast pieczywa [1]
    basia
    2012-11-23 12:08:41
    Od niemal roku jem wafle zamiast pieczywa, zrezygnowalam z bialej maki i jej przetworow... Na poczatku mialam problem sie przestawic ale dzis jem je ze wszystkim; z wedlina, warzywami na slodko itd.Co najciekawsze w tej chwili zwykly chleb mnie odrzuca i COFNELA MI SIE ALERGIA. Juz nie chodze z kroplami do nosa 24/h.
Zobacz także
Przepisy na jesienne konfitury
Przepisy na jesienne konfitury

Domowe konfitury są pyszne i zdecydowanie lepsze od tych sklepowych!

Przepis na chipsy dyniowe
Przepis na chipsy dyniowe

Dynia to prawdziwa królowa jesieni!

dziewczynka
Najpopularniejsze imiona nadawane w Polsce

Sprawdź, jak rodzice nazywali swoje pociechy w ostatnich latach!

Polecamy
Fakty i mity o waflach ryżowych
Fakty i mity o waflach ryżowych

Chcąc być świadomym tego, co jemy warto poznać wszystkie fakty i mity, które krążą wokół tej coraz popularniejszej przekąski.

Jak zrobić sos serowy [PRZEPIS]
Jak zrobić sos serowy [PRZEPIS]

Sos serowy pasuje do wielu dań. Jego dodatkowym atutem jest prosty sposób przyrządzenia, ale i mały zasób finansowy! Zobaczcie, jakie to proste.

Ostatnio czytane
Fakty i mity o waflach ryżowych
Fakty i mity o waflach ryżowych

Chcąc być świadomym tego, co jemy warto poznać wszystkie fakty i mity, które krążą wokół tej coraz popularniejszej przekąski.

Jak zrobić sos serowy [PRZEPIS]
Jak zrobić sos serowy [PRZEPIS]

Sos serowy pasuje do wielu dań. Jego dodatkowym atutem jest prosty sposób przyrządzenia, ale i mały zasób finansowy! Zobaczcie, jakie to proste.

Popularne
Fakty i mity o waflach ryżowych
Fakty i mity o waflach ryżowych

Chcąc być świadomym tego, co jemy warto poznać wszystkie fakty i mity, które krążą wokół tej coraz popularniejszej przekąski.

Humus
Humus

Humus jest jedną z najpopularniejszych arabskich przekąsek. Jest spożywany z chlebkiem typu pita, lub nabierany na kawałki warzyw.

Konkurs Ziaja
Polecamy