Dania główne - Kulinaria

Fasolka po bretońsku

2007-10-13 19:51:00
 Dopiero na studiach przekonałam się, że mam o tym daniu zupełnie inne pojęcie niż moi znajomi. Nie dość, że przyrządzam ją z czerwonej fasoli, to jeszcze ma konsystencję gęstego gulaszu, a nie zupy. Ponieważ okazało się, że moja wersja tego dania bardzo zasmakowała znajomym, postanowiłam opowiedzieć wam, jak ją przyrządzam. Jeżeli wyobrażacie sobie 3-dniowe przyrządzanie fasolki (namaczanie i gotowanie fasoli, w końcu przyrządzanie jej) i bardzo was to zniechęca to od razu mówię – danie przygotowuję w ok. pół godziny. Kupuję:
- 2 puszki czerwonej fasoli (i namaczanie z głowy),
- kawałek kiełbasy – niekoniecznie najtańszej, ale też nie najdroższej – ważne, żeby dała się zjeść,
- cebulę
- przecier pomidorowy (polecam przeciery lub zagęszczone soki pomidorowe w półlitrowych kartonikach).
- dla urozmaicenia kupuję też czasem czerwoną paprykę lub boczek wędzony – naprawdę warto, bo danie zyskuje całkiem nowy smak.

Przystępując do przyrządzania dania:
1. Kroję kiełbasę, cebulę i ewentualnie paprykę i boczek.
2. Wszystko podsmażam na patelni. Im bardziej przypieczona kiełbasa, tym lepiej. Uważać trzeba tylko, by nie przypalić cebuli.
3. Kiedy już wszystko jest ładnie zarumienione, przekładam to do większego garnka i dodaję całą zawartość puszek z fasolką oraz cały półlitrowy przecier. Zawartość garnka powinna mieć gęstą konsystencję, ale jeżeli nie ma, to należy…
4. … zagęścić ją odrobiną mąki i wody (polecam wlać do słoiczka trochę wody, wsypać łyżkę mąki, zakręcić i wstrząsnąć, by zawartość się wymieszała).
5. Danie należy już w sumie tylko przyprawić i teoretycznie nadaje się do spożycia jak tylko się zagotuje, ja jednak polecam by trochę je jeszcze poddusić mieszając od czasu do czasu. Jeżeli chodzi o przyprawy to bez wielkich rewelacji – sól, pieprz czarny i majeranek. Może trochę tymianku, ale i bez tego się obejdzie. Można też kupić specjalne mieszanki przypraw do fasoli ale osobiście nigdy z nich nie korzystałam.

Powinno wyjść pyszne, sycące danie. Podaję je z pieczywem, najlepiej z bułkami.
Dla lubiących eksperymenty – polecam wersję z białą kiełbasą. Nie trzeba jej podsmażać (choć można) i wychodzi bardzo ciekawe danie, moim zdaniem dużo lepsze niż ze zwykłą kiełbasą. Nie każdy jednak białą kiełbasę lubi. Smacznego!

Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)
Słowa kluczowe: fasolka po bretońsku gotowanie kulinaria
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
dobra pizza
Czym charakteryzuje się dobra pizza? Sprawdź! Olsztyn

Dzięki swojej uniwersalności i możliwości dowolnego komponowania dodatków dobra pizza zawsze będzie nieco inna i nigdy się nie znudzi!

Dieta pudełkowa dla studenta
Dieta pudełkowa dla studenta - czy warto?

Jakie korzyści niesie za sobą catering dietetyczny? I najważniejsze: czy to dobra opcja na studencką kieszeń?

Wegańskie sushi
Szybki obiad dla studenta Warszawa

Zobacz, co dobrego możesz zjeść!

Polecamy
5 pomysłów na sushi w domu

Podpowiadamy, jak samodzielnie przygotować sushi w domu.

Dieta pudełkowa
Dieta pudełkowa - to, co jesz ma znaczenie! Łódź

Dobrym pomysłem, jeśli chcemy przestawić swój organizm na zdrowe i prężne funkcjonowanie, będzie wypróbowanie diety pudełkowej.

Ostatnio dodane
dobra pizza
Czym charakteryzuje się dobra pizza? Sprawdź! Olsztyn

Dzięki swojej uniwersalności i możliwości dowolnego komponowania dodatków dobra pizza zawsze będzie nieco inna i nigdy się nie znudzi!

Dieta pudełkowa dla studenta
Dieta pudełkowa dla studenta - czy warto?

Jakie korzyści niesie za sobą catering dietetyczny? I najważniejsze: czy to dobra opcja na studencką kieszeń?

Popularne
spalanie kalorii
Spalanie kalorii

Liczba spalonych kalorii w ciągu 1 godziny wysiłku fizycznego.

Krwawienie po stosunku
Krwawienie po stosunku

Szczęśliwa po stosunku, masz wrażenie jakbyś znajdowała się w raju. Chciałoby się krzyknąć: Chwilo trwaj! Nic nie sprowadzi cię szybciej na Ziemie, jak fakt, iż ...

72 h po...
72 h po...

Co zrobić w sytuacji, gdy odbyłaś stosunek bez zabezpieczenia i obawiasz się zajścia w niechcianą ciążę?