Filety drobiowe w zalewie musztardowej
2007-11-19 19:14:30- 8 filetów z piersi kurczaka
- 2 jajka
- 2 duże łyżki musztardy
- 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 duże łyżki maggi (przyprawa do zup i sosów w płynie)
- 1 łyżeczkę soli
- 2 płaskie łyżeczki pieprzu
1. Zaczynamy od oczyszczenia filetów. Grubsze można przeciąć wzdłuż na dwa cieńsze, przekładamy do miski.
2. Z pozostałych składników przyrządzamy zalewę. Najlepiej użyć w tym celu miksera ale widelcem też pewnie damy radę.
3. Filety łączymy z zalewą i mieszamy chwilę, by każdy filet był pokryty zalewą.
Wstawiamy na kilka godzin (albo dłużej) do lodówki.
4. Smażymy. Możemy usmażyć tylko część, reszta spokojnie niech sobie leży w lodówce.
Filetów już nie panierujemy przed smażeniem. Podaję je zazwyczaj z ryżem albo z ziemniakami. Są naprawdę pyszne i można w podany wyżej sposób przygotować sobie obiad na kilka dni. Smacznego!
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)