Dania główne - Kulinaria

Gyros

2007-10-13 19:53:59
 Przepis na przepyszny gyros. Jest prosty w przyrządzeniu i niesamowicie smaczny. Potrzebujemy:
- Mięsa ok. 1 kg. Ja używam karczku zazwyczaj, ale robiłam już gyros ze schabu, łopatki i szynki wieprzowej. Za każdym razem był doskonały. Pamiętać należy jednak, ze schab i chuda szynka będą po smażeniu bardziej suche niż karczek czy łopatka.
- 0,5 szklanki oleju
- 2 łyżki przyprawy gyros (ja używam przyprawy firmy Kamis)
- 2 rozgniecione ząbki czosnku

Mięso kroimy w cieniutkie paseczki. Resztę składników mieszamy ze sobą i zalewamy otrzymaną marynatą mięso. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Po wyjęciu odsączamy nadmiar oleju i pieczemy na patelni, na mocnym ogniu, często mieszając. Smażyć aż mięso będzie miękkie. Czasem można smażyć za długo i mięso będzie znów twarde ( tzn. przypieczone zbyt mocno), ale i takie da się zjeść przeważnie. Co do mięsa to tyle.

Zawsze gyros podaję z sosem czosnkowy, który również jest niesamowicie prosty w przyrządzeniu. Potrzebować będziemy:
- 1 mały jogurt naturalny
- 3 rozgniecione ząbki czosnku
- 3 łyżki majonezu
Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut. Sos ten nadaje się nie tylko do gyrosu, ale także do pizzy i sałatek. Gyros możemy podać z frytkami, ryżem albo upieczonymi ziemniakami pokrojonymi w talarki.

Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)
Słowa kluczowe: gyros jak zrobic gyros kulinaria gotowanie przepisy kulinarne
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
  • Zgrabny przepis [0]
    Kazka
    2012-05-15 17:40:48
    Fajny przepisik, spróbuję zrobić sobie w tygodniu na obiadek. Super gyros jadłam dziś w takiej knajpce na muranowie Dom smaków. Aż sobie przyobiecałam, że się nauczę robić :P
  • SOS [0]
    mniam
    2012-02-23 01:32:37
    podań wam dobry przepis do sosu czosnowego :-) 1 jogurt naturalny 3polowki czostku 3łyżki majonezu i teraz najważnejszy składnik od siebie jogurt prosto z męskiej kity:-) :-) :-) ubaw po pachy:-)
  • czas smazenia? [0]
    sue
    2011-08-05 13:04:05
    ....krotko tzn ile ? 5 ,10 czy 30 min?
  • Re: Gyros [0]
    Odpowiedź na: Gyros
    amator kucharz
    2010-07-25 11:26:13
    Też o tym nie wiedziałem. Ale czy mięsa nie trzeba dobrze usmażyć, aby nie było surowe w środku?
  • Gyros [1]
    Wojtus
    2010-07-03 10:04:48
    Przepis jest super a jego geniusz polega na prostocie wykonania, jestem z wykształcenia kucharzem i potwierdzam, mięso, należy smażyć możliwie jak najkrócej, to jest właśnie sekret restauracyjnych soczystych i miękkich steków, szkoda, że nasze babcie i mamy o tym nie wiedzą. Pozdrawiam
  • GYROS [0]
    kinga
    2010-03-15 18:54:07
    ...ja dodaje jeszcze do marynaty 2 łyżki musztardy, REWELACJA !!!
  • Sos [0]
    Przemek
    2010-01-24 10:12:48
    Wiatm!Do sosu tzatziki najlepiej też dodać tarkowany "w oczka" świeży ogórek.Tak robią w restauracjach greckich.POLECAM,mniam,mniam!
  • mniam [0]
    Janka
    2010-01-16 20:56:05
    Mniam od dziś karkówka to moje ulubione mięsko. Rzeczywiście krótko smazona jest miekka.
  • rewelacja [0]
    reniek
    2009-11-15 22:32:27
    bardzo smaczny, w niczym nie ustępuje temu z restauracji, prosty w przygotowaniu
  • śtooos ! [0]
    efoene
    2009-08-03 18:02:37
    robiłem to cudo z tego przepisu parę dni temu ;) git gitara jak dobzre się przyprawi to smakuje lepiej niż w zwykłej restauracji ;) polecam ;D
  • sos do gyrosa [0]
    kulinarna
    2009-06-27 19:52:18
    Ja chciałam tylko dodać,że do tego sosu ja osobiście dodaję jeszcze zioła prowansalskie co daje super smak i oczywiście trochę soli i pieprzu, pozdrawiam i życzę smacznego :)
  • hehe^ [0]
    mró!
    2008-12-10 00:55:31
    hehe bardzo prosto i smacznie brzmi , mam piers kurczaka i rezte skladnikow jak wyzej , rano zrobie wg przepisu i napisze co i jak.. ;)
  • super [0]
    Lord_of_RinGs
    2008-11-07 14:16:04
    super smaczne zwłaszcza z karku
Warto przeczytać
reklama Studenckie jedzenie na wakacjach
Studenckie jedzenie na wakacjach

Jak zjeść tak, by nie przepłacić, a zarazem nie ryzykować kłopotów żołądkowych, które z pewnością odbiorą całą radość z wyjazdu?

Niesamowite przepisy z...parówek!
Niesamowite przepisy z...parówek!

Zobaczcie, co dodać do parówek, żeby nabrały całkowicie innego smaku!

Zobacz także
przepis na rosÃłÅ‚
Przepis na rozgrzewający rosół

Gorący rosół to świetny pomysł, aby rozgrzać się w jesienny dzień.

jedzenie
Obiad w 15 minut! Poznaj pomysły na szybkie dania

Nie każdy jest fanem tkwienia w kuchni, dlatego podsuwamy proste rozwiązania, które zapewnią wam obiad w kwadrans!

leczo
Jak zrobić leczo?

Leczo jest potrawą, która posiada swoich miłośników na całym świecie.

Ostatnio czytane
reklama Studenckie jedzenie na wakacjach
Studenckie jedzenie na wakacjach

Jak zjeść tak, by nie przepłacić, a zarazem nie ryzykować kłopotów żołądkowych, które z pewnością odbiorą całą radość z wyjazdu?

Niesamowite przepisy z...parówek!
Niesamowite przepisy z...parówek!

Zobaczcie, co dodać do parówek, żeby nabrały całkowicie innego smaku!

Popularne
Gyros
Gyros

Przepis na przepyszny gyros. Jest prosty w przyrządzeniu i niesamowicie smaczny.

Puree
Puree

Na początek ziemniak. Jedli go już wszyscy, gdyż związany jest z naszą kuchnią jak bocian z polską łąką.

Polecamy