Jabłecznik
2008-01-08 15:38:23- 1,5 kg jabłek
- cynamon mielony
- kilka goździków
- cukier waniliowy
- pół szklanki cukru
Ciasto:
- 2 żółtka
- ¾ kostki margaryny
- nieco ponad połowa małej śmietany
- pół szklanki cukru pudru
- półtora łyżeczki proszku do pieczenia
- mąka (tyle, żeby zarobić ciasto i żeby nie kleiło się do rąk)
Jabłka wydrążyć, obrać, pokroić na małe kawałki. Wrzucić do garnka, podlać wodą żeby nie przywierały i dusić aż zrobi się z nich względnie jednolita masa. Dosypać cynamon, pokruszyć goździki, dodać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać, zostawić niech się jeszcze poddusi kilka minut.
Do miski wrzucić wszystkie składniki potrzebne do ciasta. Wyrobić z nich gładkie ciasto.
Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką wyłożyć ciasto jednolitą warstwą, zostawić kawałek ciasta na wierzch. Boki blachy też wyłożyć, żeby jabłka nie nabrały smaku blaszki. Do tak przygotowanej blaszki wyłożyć jabłka. Pozostałe ciasto można albo zetrzeć na tarce albo uformować z niego cienkie ruloniki i ułożyć na wierzchu ciasta.
Piec: 170 st. około godziny, aż ciasto na wierzchu zrobi się rumiane (nie używać termoobiegu!)
Katarzyna Pająk
(katarzyna.pajak@dlastudenta.pl)