Ciasta i desery - Kulinaria

Jabłka, jabłuszka, jabłeńka!

2011-08-31 19:53:19

Nareszcie są! Soczyste, pachnące i kipiące od witamin jabłka – smaczne owoce, które uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. Możemy je jeść na surowo, dodawać do różnych potraw lub zrobić z nich konfitury. Jednak tym, od czego naprawdę rozpoczyna się sezon na jabłka, jest pyszna szarlotka z świeżymi owocami i kruszonką. Takiego przysmaku nie odmówi sobie żaden rasowy „jabłkożerca”.

Na świecie znanych jest ponad 10 tys. odmian jabłek, różniących się od siebie wielkością, kształtem, kolorem i smakiem. Twarde, soczyste i słodkie odmiany, takie jak lobo, delikates, spartan, jonagold, koksa pomarańczowa, ligol, rubin, gala, golden delicious, idared czy mekintosz jadamy głównie na surowo. Natomiast do pieczenia, gotowania i na przetwory najlepiej nadają się odmiany kwaśniejsze i takie, które szybko się rozgotowują, np. antonówka, reneta.

Smaczne jak samo zdrowie
Niezależnie od tego, czy zamierzamy schrupać surowe jabłko, czy też raczej uczynić z niego składnik ciasta, powinniśmy zdecydowanie postawić na owoce krajowe. Polska ma znakomity klimat i gleby sprzyjające uprawie jabłek, które dzięki temu mają niepowtarzalny smak. Polskie jabłka zwykle nie są przesadnie duże, lecz dzięki temu ich smak i zapach jest skoncentrowany i bardzo intensywny. Powinniśmy z tego korzystać, gdyż właśnie teraz są one najświeższe i najzdrowsze.

Jabłeczna tradycja kulinarna
W polskiej kuchni jabłka są składnikiem wielu potraw. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięs, surówek i bigosów, doskonale pasują również do dań na słodko, takich jak ryż zapiekany z jabłkami albo racuchy. Królową dań opartych na jabłkach zdecydowanie jednak jest szarlotka.
- Praktycznie w każdym domu funkcjonuje tradycyjny przepis na ciasto z jabłkami, przekazywany z pokolenia na pokolenie. Czasem ciasto jest pokryte chrupiącą kruszonką, czasem jej tajemnym składnikiem są rodzynki lub skórka pomarańczowa. Wiadomo, każda gospodyni ma swoje tajemnice… - mówi Małgorzata Sienkiewicz, dyplomowany technolog żywności, specjalista z Zakładów Tłuszczowych „Bielmar”.

Warto czasem poeksperymentować, jednak domownikom zawsze najlepiej smakują sprawdzone wypieki. Dlatego z portalu WypiekiUdane.pl wybraliśmy absolutną klasykę, czyli przepis na… szarlotkę.

Szarlotka

Ciasto:
1,5 szklanki mąki, 0,5 margaryny Palma z Murzynkiem, 1 szklanka cukru, 2 jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 szklanki mleka, 6 sztuk dużych jabłek pokrojonych na drobne plastry, 1 łyżeczka cynamonu, 3 łyżki cukru.

Sposób przyrządzenia:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Do blaszki wyłożyć 2/3 ciasta, następnie jabłka, posypać cukrem i cynamonem, nałożyć pozostałe ciasto. Piec ok. 1 godziny w temp. 180 st. C

Smacznego!

 

ip

Słowa kluczowe: jabłka przepisy na ciasta szarlotka jak zrobić szarlotkę
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
  • Przepis [0]
    jabłkożerca
    2012-01-04 20:18:24
    chciałabym zaznaczyć , że przepis nie jest sprecyzowany dokładnie , ponieważ ilość składników i ich konsystencja końcowa nie wygląda jak ciasto , raczej jak papka ;/ ja bym dodała tylko 1 jajko , i nie mleko , tylko 3 łyżki śmietany oraz trochę więcej mąki :D polecam :D
  • Jabłka + herbata [0]
    Grażynak
    2011-09-07 09:39:59
    Musze powiedzieć że jabłka to chyba moje ulubione owoce :) Osttnimi czasy zapijam się tez herbata jabłkową :) A wszystko po przeczytaniu tego wpisu http://klub.dilmah.pl/blog/2010/11/19/sezon-na-jablka/ I tak jakoś mi zostało :)
Zobacz także
Dzień Czekolady - czego nie wiesz o tym produkcie?
Dzień Czekolady - czego nie wiesz o tym produkcie?

Poznaj kilka ciekawostek o czekoladzie.

Tłusty Czwartek
Co zamiast pączków w Tłusty Czwartek?

W Tłusty Czwartek można bez najmniejszych wyrzutów sumienia objadać się nie tylko pączkami, jak w tradycji przystało, ale także innymi słodkimi przekąskami.

Maj 2022
5 pomysłów na zdrowe przekąski w maju

Sprawdź, jak dobrze wykorzystać sezonowe warzywa i owoce.

Polecamy
Tłusty Czwartek
Co zamiast pączków w Tłusty Czwartek?

W Tłusty Czwartek można bez najmniejszych wyrzutów sumienia objadać się nie tylko pączkami, jak w tradycji przystało, ale także innymi słodkimi przekąskami.

Ciasto z naipisem
10 oryginalnych napisów na torty urodzinowe [FOTO]

Szukasz inspiracji, jak w zabawny sposób ozdobić ciasto z okazji urodzin? Sprawdź 10 najciekawszych propozycji!

Ostatnio dodane
Dzień Czekolady - czego nie wiesz o tym produkcie?
Dzień Czekolady - czego nie wiesz o tym produkcie?

Poznaj kilka ciekawostek o czekoladzie.

Tłusty Czwartek
Co zamiast pączków w Tłusty Czwartek?

W Tłusty Czwartek można bez najmniejszych wyrzutów sumienia objadać się nie tylko pączkami, jak w tradycji przystało, ale także innymi słodkimi przekąskami.

Popularne
Dzień Kobiet - jak świętować ten dzień? - 5 pomysłÃłw
Dzień Kobiet - co robić w to święto? 5 pomysłów

Zobacz, jak spędzić Dzień Kobiet, aby w pełni go celebrować.

Dieta dla studentÃłw
Dieta dla studentów - jakie produkty wspierają pracę mózgu?

Wybierając odpowiednią żywność, możesz znacząco poprawić przyswajanie wiedzy.