Jaja faszerowane - przepis
Faszerowane jajka
2018-03-28 13:13:05Zdecydowanie numerem jeden na wielkanocnym stole są jaja faszerowane. Ta pyszna przystawka może być przygotowana z przeróżnych składników, które nadadzą jej wyjątkowy smak. Faszerowane jajka można przygotować w kilka chwil, a ich smak na pewno zaskoczy domowników, a fantazyjny wygląd będzie ozdobą wielkanocnego stołu.
Jaja faszerowane
Idealnym daniem na wielkanocny stół są bez dwóch zdań jaja faszerowane. Ta popularna przystawka nie bez powodu podbiła serca wszystkich Polaków. Faszerowane jajka można zrobić tak naprawdę z dowonych składników, jednak są dodatki, które zdecydowanie idealnie będą komponować się z tą potrawą. Pamiętajmy, że jaja faszerowane szybko tracą swoją świeżość i należy je spożyć niedługo po przygotowaniu.
Jaja faszerowane łososiem
W garnku gotujemy na twardo 5 jajek. Po wystudzeniu obieramy je ze skorupek i kroimy na pół. Wydrążamy żółtka, które umieszczamy w miseczce. Dodajemy 50 gram pokrojonego, wędzonego łososia, posiekany szczypiorek, drobno pokrojoną cebulkę dymkę, łyżkę majonezu, sól, pieprz. Wszystkie składniki mieszamy i przekładamy do ugotowanych białek. Faszerowane jajka dekorujemy odrobiną szczypiorku.
Jaja faszerowane szpinakiem
Na patelni podsmażamy na oliwie pokrojoną cebulkę. Dodajemy szklankę świeżego szpinaku, wyciśnięty ząbek czosnku, sól i pieprz. Całość dusimy przez około 10 minut. W garnku gotujemy 4 jajka. Ostudzone, kroimy na pół i wydrążamy z nich żółtka, które mieszamy ze szpinakiem. Farsz przekładamy do białek i dekorujemy pokrojoną czerwoną papryką i natką pietruszki.
Jaja faszerowane szynką
Na patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy. Dodajemy 100 gram pokrojonej szynki i posiekaną cebulkę. Całość smażymy na słabym ogniu przez około 10 minut. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą i odrobiną chilli. W garnku gotujemy 5 jajek. Ostudzone jajka kroimy na pół. Żółtka mieszamy z podsmażoną szynką i 2 łyżkami musztardy. Gotowy farsz przekładamy do białek. Jajka faszerowane szynką dekorujemy ziołami i odrobiną chilli.
Jaja faszerowane pieczarkami
Cebulę i 300 gram pieczarek kroimy w drobną kosteczkę, przekładamy na patelnię. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Podsmażamy na oliwie przez około 15 minut. W garnku gotujemy 6 jajek, następnie studzimy i kroimy na pół. Żółtka mieszamy z pieczarkami,łyżką majonezu i faszerujemy białka. Dekorujemy natką pietruszki i ziołami.
gol
fot. pexels.com