Jak zrobić leczo?
2017-07-26 10:07:07Leczo jest węgierską potrawą, która podbiła podniebienia Polaków. Ta aromatyczna potrawa znana jest również w wielu innych krajach. Bogaty, pomidorowy smak, połączony z soczystym mięsem, aromatycznymi przyprawami i warzywami zdecydowanie jest połączeniem smaków, które się długo pamięta. Dlaczego leczo jest takie dobre? Jego sekret tkwi na pewno w samych tworzeniu tego kulinarnego dzieła. W końcu nie bez powodu leczo pokochał cały świat! Jak zrobić leczo? Wykonanie jest bardzo proste i nie wymaga wyjątkowych umiejętności kulinarnych. Ważne jest jednak to, aby zaopatrzyć się w dużą ilość papryki, bez której kuchnia węgierska nie istnieje.
Jak zrobić leczo?
Dużą cebulę kroimy na małe kawałki, podsmażamy na smalcu. Dodajemy łyżkę papryki słodkiej, łyżeczkę papryki wędzonej i wszystko razem mieszamy. Dużą paprykę czerwoną, cukinię i 30 dkg pieczarek kroimy na małe kawałki. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka. Dodajemy puszkę pomidorów (ewentualnie świeże pomidory), kilka kulek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojoną średnią laskę kiełbasy, 2 wyciśnięte ząbki czosnku i odrobinę natki pietruszki. Mieszamy i pozwalamy, aby całość spokojnie dusiła się przez około godzinę na wolnym ogniu.
Sposób na leczo
Kuchnia węgierska uwielbia paprykę! W przypadku leczo możemy pozwolić sobie na użycie naprawdę każdej odmiany tej przyprawy. Leczo świetnie smakuje z wędzoną papryką, słodką i odrobinę ostrej. Ważne jest również to, aby pozwolić potrawie na spokojne gotowanie, ponieważ im dłużej ją robimy, tym jest lepsza!
gol
fot. pixabay.com