Dania główne - Kulinaria

Jak zrobić leczo?

2017-07-26 10:07:07

Leczo jest węgierską potrawą, która podbiła podniebienia Polaków. Ta aromatyczna potrawa znana jest również w wielu innych krajach. Bogaty, pomidorowy smak, połączony z soczystym mięsem, aromatycznymi przyprawami i warzywami zdecydowanie jest połączeniem smaków, które się długo pamięta. Dlaczego leczo jest takie dobre? Jego sekret tkwi na pewno w samych tworzeniu tego kulinarnego dzieła. W końcu nie bez powodu leczo pokochał cały świat! Jak zrobić leczo? Wykonanie jest bardzo proste i nie wymaga wyjątkowych umiejętności kulinarnych. Ważne jest jednak to, aby zaopatrzyć się w dużą ilość papryki, bez której kuchnia węgierska nie istnieje.

leczo

Jak zrobić leczo?

Dużą cebulę kroimy na małe kawałki, podsmażamy na smalcu. Dodajemy łyżkę papryki słodkiej, łyżeczkę papryki wędzonej i wszystko razem mieszamy. Dużą paprykę czerwoną, cukinię i 30 dkg pieczarek kroimy na małe kawałki. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka. Dodajemy puszkę pomidorów (ewentualnie świeże pomidory), kilka kulek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojoną średnią laskę kiełbasy, 2 wyciśnięte ząbki czosnku i odrobinę natki pietruszki. Mieszamy i pozwalamy, aby całość spokojnie dusiła się przez około godzinę na wolnym ogniu.

Sposób na leczo

Kuchnia węgierska uwielbia paprykę! W przypadku leczo możemy pozwolić sobie na użycie naprawdę każdej odmiany tej przyprawy. Leczo świetnie smakuje z wędzoną papryką, słodką i odrobinę ostrej. Ważne jest również to, aby pozwolić potrawie na spokojne gotowanie, ponieważ im dłużej ją robimy, tym jest lepsza!

gol

fot. pixabay.com

Słowa kluczowe: przepis na leczo, węgierska potrawa, kuchnia węgierska, papryka słodka, ostre potrawy
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
Jak zrobić gulasz?
Jak zrobić gulasz?

Gulasz to wyśmienite danie jednogarnkowe, które przygotujecie w kilka chwil.

Z czym jeść kebaba? Sprawdź
Z czym jeść kebaba? Sprawdź Kraków

Kebab to jedno z najbardziej popularnych w Polsce dań typu fast food.

zupa dyniowa
Przepis na zupę dyniową

Zupa z dyni rozgrzeje nas nawet w pochmurny, jesienny dzień!

Polecamy
Filety drobiowe w zalewie musztardowej
Filety drobiowe w zalewie musztardowej

Jest to dosyć praktyczne danie, ponieważ filety w zalewie mogą być przechowywane w lodówce spokojnie 2-3 dni po przyrządzeniu, a nawet dłużej.

Gyros
Gyros

Przepis na przepyszny gyros. Jest prosty w przyrządzeniu i niesamowicie smaczny.

Ostatnio czytane
Filety drobiowe w zalewie musztardowej
Filety drobiowe w zalewie musztardowej

Jest to dosyć praktyczne danie, ponieważ filety w zalewie mogą być przechowywane w lodówce spokojnie 2-3 dni po przyrządzeniu, a nawet dłużej.

Gyros
Gyros

Przepis na przepyszny gyros. Jest prosty w przyrządzeniu i niesamowicie smaczny.

Popularne
Gyros
Gyros

Przepis na przepyszny gyros. Jest prosty w przyrządzeniu i niesamowicie smaczny.

Puree
Puree

Na początek ziemniak. Jedli go już wszyscy, gdyż związany jest z naszą kuchnią jak bocian z polską łąką.

Konkurs Ziaja
Polecamy