Jak zrobić lukier?
2014-12-04 11:10:13Święta za pasem, trzeba więc zakasać rękawy i powoli zabrać się do świątecznych porządków i wypieków. Tym bardziej jeśli planujemy upiec pierniczki. Do schrupania, na choinkę, a nawet na prezent. Ludziki, choinki, gwiazdki czy renifery będą jeszcze ciekawsze, gdy czymś je udekorujemy. Poza tym kto czasem nie lubi poczuć się jak dziecko i puszczając wodze swojej fantazji, pobawić się w rysowanie banalnych wzorów? Czym najlepiej to zrobić?
Czym jest lukier?
W sklepach dostaniemy gotowe kolorowe pisaki, ale możemy też samemu przygotować różnokolorowe, słodkie lukrowe polewy. Lukier to zwykła polewa zazwyczaj na bazie cukru i wody. Zależnie od upodobań i wykorzystania możemy dodać do niego aromat lub kolorowe barwniki spożywcze. Od stuleci domowe gospodynie wykorzystywały go do ozdabiania wszelkich wypieków. Jak widać nie odchodzi w zapomnienie, bo jest wyjątkowo prosty do przygotowania, a jego składniki każdy może znaleźć w swojej kuchni.
Lukier idealny
Jak zrobić bielusieńki, słodki, chrupiący po zastygnięciu ale i niezbyt twardy lukier? Będziemy potrzebować 10 czubatych łyżek cukru pudru i 4 łyżki gorącej wody. Aby pozbyć się wszystkich grudek, cukier warto przesypać przez sitko, nastepnie wystarczy dolać gorącą wodę i za pomocą drewnianej pałki dokładnie utrzeć go na jednolitą masę. I gotowe!
Innym sposobem jest wykorzystanie do tego białek jaj. Na jedno jajko będziemy potrzebować ok. 1,5 szklanki cukru pudru. Najpierw białko należy delikatnie ubić mikserem, jednak nie na sztywną pianę (tak, jak zazwyczaj to robimy) tylko tak, aby się lekko spieniło. Następnie przesiej do tego cały cukier puder i dokładnie ucieraj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Podczas robienia lukru, niezależnie od wykorzystanych składników, ważny jest czas ucierania. Musimy robić to ok. 15-20 minut, tak by lukier stał się gładki i lśniący i wyglądem przypominał gęstą śmietanę. Powinien też powoli skapywać z łyżeczki, a ślad po nim nie powinien szybko zanikać. Jeżeli skrócimy czas ucierania polewa nie będzie błyszcząca i może odpaść z pierniczków. W każdym przypadku, jeśli uważacie, że lukier jest zbyt rzadki można dodać więcej cukru pudru, a jeśli zbyt gęsty odrobinę wody (w wypadku przepisu I) lub białka (przepis II).
Wszystkie kolory tęczy
Jeśli chcemy nieco ubarwić swoje wypieki, wystarczy do przepisu podstawowego dodać barwnik. Możemy skorzystać z tych naturalnie dostępnych. Aby uzyskać czerwony kolor cukru pudru, trzeba dodać koncentrat lub sok z buraków. Kolor fioletowy uzyskamy dzięki soku z jagód, różowy – soku malin. Jest to dość uciążliwe, bo naturalne soki w czystej postaci są trudno dostępne. Trzeba też pamiętać, aby zawsze dodawać sok do cukru, nie odwrotnie. Dzięki temu łatwo będziemy mogli kontrolować gęstość lukru. Oprócz soków możemy też wykorzystać przyprawy. Odrobina kakao zabarwi nasz lukier na brązowo, szafran bądź kurkuma – na pomarańczowo.
Naturalne barwniki są nieporównywalnie zdrowsze od tych syntetycznych, ale też ich kolory nie są aż tak intensywne. Dlatego też dużo łatwiejszą i lepiej wyglądającą wersja jest ta z wykorzystaniem barwników spożywczych. Wystarczy znaleźć interesujący kolor i dosypać pod koniec ucierania. Choć do wyboru mamy całą paletę barw, wystarczy zaopatrzyć się w podstawowe kolory i mieszać je do woli. Zapominalskim przypominamy popularne połączenia:
Czerwony + żółty = pomarańczowy
Żółty + niebieski = zielony
Niebieski + czerwony = fioletowy
Niebieski + fioletowy = czarny
Tak więc mieszaj do woli i stwórz swoje małe dzieła sztuki.
Katarzyna Pruś