Ciasta i desery - Kulinaria

Jak zrobić lukier?

2014-12-04 11:10:13

Święta za pasem, trzeba więc zakasać rękawy i powoli zabrać się do świątecznych porządków i wypieków. Tym bardziej jeśli planujemy upiec pierniczki. Do schrupania, na choinkę, a nawet na prezent. Ludziki, choinki, gwiazdki czy renifery będą jeszcze ciekawsze, gdy czymś je udekorujemy. Poza tym kto czasem nie lubi poczuć się jak dziecko i puszczając wodze swojej fantazji, pobawić się w rysowanie banalnych wzorów? Czym najlepiej to zrobić?

Czym jest lukier?

W sklepach dostaniemy gotowe kolorowe pisaki, ale możemy też samemu przygotować różnokolorowe, słodkie lukrowe polewy. Lukier to zwykła  polewa zazwyczaj na bazie cukru i wody. Zależnie od upodobań i wykorzystania możemy dodać do niego aromat lub kolorowe barwniki spożywcze. Od stuleci domowe gospodynie wykorzystywały go do ozdabiania wszelkich wypieków. Jak widać nie odchodzi w zapomnienie, bo jest wyjątkowo prosty do przygotowania, a jego składniki każdy może znaleźć w swojej kuchni.

Lukier idealny

Jak zrobić bielusieńki, słodki, chrupiący po zastygnięciu ale i niezbyt twardy lukier? Będziemy potrzebować 10 czubatych łyżek cukru pudru i 4 łyżki gorącej wody. Aby pozbyć się wszystkich grudek, cukier warto przesypać przez sitko, nastepnie wystarczy dolać gorącą wodę i za pomocą drewnianej pałki dokładnie utrzeć go na jednolitą masę. I gotowe!

Innym sposobem jest wykorzystanie do tego białek jaj. Na jedno jajko będziemy potrzebować ok. 1,5 szklanki cukru pudru. Najpierw białko należy delikatnie ubić mikserem, jednak nie na sztywną pianę (tak, jak zazwyczaj to robimy) tylko tak, aby się lekko spieniło. Następnie przesiej do tego cały cukier puder i dokładnie ucieraj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Podczas robienia lukru, niezależnie od wykorzystanych składników, ważny jest czas ucierania. Musimy robić to ok. 15-20 minut, tak by lukier stał się gładki i lśniący i wyglądem przypominał gęstą śmietanę. Powinien też powoli skapywać z łyżeczki, a ślad po nim nie powinien szybko zanikać. Jeżeli skrócimy czas ucierania polewa nie będzie błyszcząca i może odpaść z pierniczków. W każdym przypadku, jeśli uważacie, że lukier jest zbyt rzadki można dodać więcej cukru pudru, a jeśli zbyt gęsty odrobinę wody (w wypadku przepisu I) lub białka (przepis II).

Wszystkie kolory tęczy

Jeśli chcemy nieco ubarwić swoje wypieki, wystarczy do przepisu podstawowego dodać barwnik. Możemy skorzystać z tych naturalnie dostępnych. Aby uzyskać czerwony kolor cukru pudru, trzeba dodać koncentrat lub sok z buraków. Kolor fioletowy uzyskamy dzięki soku z jagód, różowy – soku malin. Jest to dość uciążliwe, bo naturalne soki w czystej postaci są trudno dostępne. Trzeba też pamiętać, aby zawsze dodawać sok do cukru, nie odwrotnie. Dzięki temu łatwo będziemy mogli  kontrolować gęstość lukru. Oprócz soków możemy też wykorzystać przyprawy. Odrobina kakao zabarwi nasz lukier na brązowo, szafran bądź kurkuma – na pomarańczowo.

Naturalne barwniki są nieporównywalnie zdrowsze od tych syntetycznych, ale też ich kolory nie są aż tak intensywne. Dlatego też dużo łatwiejszą i lepiej wyglądającą wersja jest ta z wykorzystaniem barwników spożywczych. Wystarczy znaleźć interesujący kolor i dosypać pod koniec ucierania. Choć do wyboru mamy całą paletę barw, wystarczy zaopatrzyć się w podstawowe kolory i mieszać je do woli. Zapominalskim przypominamy popularne połączenia:

Czerwony + żółty = pomarańczowy

Żółty + niebieski = zielony

Niebieski + czerwony = fioletowy

Niebieski + fioletowy = czarny

Tak więc mieszaj do woli i stwórz swoje małe dzieła sztuki.

Katarzyna Pruś

 

 

Słowa kluczowe: lukier, pierniki, ozdoby piernikowe
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
Dzień Czekolady - czego nie wiesz o tym produkcie?
Dzień Czekolady - czego nie wiesz o tym produkcie?

Poznaj kilka ciekawostek o czekoladzie.

Tłusty Czwartek
Co zamiast pączków w Tłusty Czwartek?

W Tłusty Czwartek można bez najmniejszych wyrzutów sumienia objadać się nie tylko pączkami, jak w tradycji przystało, ale także innymi słodkimi przekąskami.

Maj 2022
5 pomysłów na zdrowe przekąski w maju

Sprawdź, jak dobrze wykorzystać sezonowe warzywa i owoce.

Polecamy
Wyśmienita tarta dyniowa - szybki i tani przepis

Zobaczcie sprawdzony przepis na ten pyszny deser.

Ciasto z naipisem
10 oryginalnych napisów na torty urodzinowe [FOTO]

Szukasz inspiracji, jak w zabawny sposób ozdobić ciasto z okazji urodzin? Sprawdź 10 najciekawszych propozycji!

Ostatnio dodane
Dzień Czekolady - czego nie wiesz o tym produkcie?
Dzień Czekolady - czego nie wiesz o tym produkcie?

Poznaj kilka ciekawostek o czekoladzie.

Tłusty Czwartek
Co zamiast pączków w Tłusty Czwartek?

W Tłusty Czwartek można bez najmniejszych wyrzutów sumienia objadać się nie tylko pączkami, jak w tradycji przystało, ale także innymi słodkimi przekąskami.

Popularne
Dzień Kobiet - jak świętować ten dzień? - 5 pomysłÃłw
Dzień Kobiet - co robić w to święto? 5 pomysłów

Zobacz, jak spędzić Dzień Kobiet, aby w pełni go celebrować.

Dieta dla studentÃłw
Dieta dla studentów - jakie produkty wspierają pracę mózgu?

Wybierając odpowiednią żywność, możesz znacząco poprawić przyswajanie wiedzy.