Różności - Kulinaria

Jak zrobić majonez?

2017-11-21 14:38:35

Majonez jest świetnym dodatkiem do wielu potraw. Idealnie komponuje się z jajkami, jest rewelacyjnym składnikiem sałatek, dobrze smakuje z mięsem. Generalnie, majonez znajduje swoje miejsce w wielu kulinarnych smakołykach. Mimo tego, że jest kaloryczny, to czasami warto zgrzeszyć i dodać go do ulubionej potrawy. Dobrym rozwiązaniem jest jednak zrobienie swojego własnego, domowego majonezu, który smakuje dużo lepiej, niż ten ze sklepu. Jak zrobić majonez? Zobaczcie sami!

Jak zrobić majonez?

Przepis na majonez
Do wysokiego naczynia wlej dwa żółtka, dodaj szczyptę soli, odrobinę cukru i łyżeczkę musztardy. Wszystko zmiksuj na gładką masę. Następnie wlej powoli olej, łyżeczkę octu i nadal dokładnie miksuj. Gotowy majonez przełóż do pojemniczka i włóż do lodówki. Pamiętaj, żeby spożyć go w ciągu 48 godzin!

gol

fot. pixabay.com

Słowa kluczowe: domowy majonez, przepis, gotowanie
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
Przepis na domek z piernika
Przepis na domek z piernika

Domek z piernika nie tylko pięknie wygląda, ale przede wszystkim dobrze smakuje.

Jak zrobić majonez?
Jak zrobić majonez?

Domowy majonez jest pyszny i zdecydowanie smakuje lepiej od sklepowego.

Sushi to popularna japoÅ„ska potrawa, ktÃłra nie jest taka prosta do zrobienia.
Jak zrobić sushi?

Sushi to popularna japońska potrawa, która nie jest taka prosta do zrobienia.

Polecamy
Sos pieczarkowy
Sos pieczarkowy

Mój ulubiony sos do ryżu. Można go urozmaicić, ale w takiej najprostszej wersji jest także rewelacyjny.

Przepis na mięsnego jeża
Przepis na mięsnego jeża

"Mięsny jeż, mięsny jeż, ty go zjesz, ty go zjesz!"

Ostatnio czytane
Sos pieczarkowy
Sos pieczarkowy

Mój ulubiony sos do ryżu. Można go urozmaicić, ale w takiej najprostszej wersji jest także rewelacyjny.

Przepis na mięsnego jeża
Przepis na mięsnego jeża

"Mięsny jeż, mięsny jeż, ty go zjesz, ty go zjesz!"

Popularne
Fakty i mity o waflach ryżowych
Fakty i mity o waflach ryżowych

Chcąc być świadomym tego, co jemy warto poznać wszystkie fakty i mity, które krążą wokół tej coraz popularniejszej przekąski.

Humus
Humus

Humus jest jedną z najpopularniejszych arabskich przekąsek. Jest spożywany z chlebkiem typu pita, lub nabierany na kawałki warzyw.

Polecamy