Różności - Kulinaria

Jak zrobić masło?

2017-07-24 10:47:30

Zdrowe jedzenie stało się ostatnio bardzo modne. Aktywny tryb życia i świeże produkty wpływają korzystnie na nasz organizm. Dlatego dużo osób decyduje się na robienie produktów we własnym domu mimo, że można je swobodnie kupić w sklepie. Jednym z takich rzeczy jest masło, które w prosty sposób można samemu wyrobić. Domowe masło jest pyszne i pasuje idealnie do wszystkich potraw.

domowe masło

Jak zrobić domowe masło?

Świeże, domowe masło można zrobić dosłownie w kilka chwil. Do wyrobienia potrzebny jest przede wszystkim tłusta śmietanka 30% i odpowiednie urządzenie do ubijania. Do miski wlewamy śmietankę i włączamy urządzenie. Ubijamy wszystko przez około 5-6 minut do czasu, kiedy śmietanka będzie zmieniać konsystencję i w końcu zacznie przypominać twardsze grudki. Następnie oddzielamy wody od masła przy pomocy sitka. Twardsze grudki masła dokładnie ze sobą łączymy i wkladamy do zimnej wody. Pamiętaj jednak, że domowe masło jest dużo gładsze i bardziej miękkie od tego sklepowego!

Domowe masło z dodatkami

Do domowego masła można dodać odrobinę soli i zioła. Świeże masło świetnie smakuje również z wyciśnietym ząbkiem czosnku i ostrą papryką. W tym wypadku najlepsza jest kreatywność kulinarna!

gol

fot. pixabay.com

Słowa kluczowe: domowe masło, masło domowej roboty, domowe przepisy, zdrowe jedzenie
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Warto przeczytać
Przepis na domowy sos tatarski
Przepis na domowy sos tatarski

Sos tatarski idealnie pasuje do faszerowanych jajek i wielkanocnych wędlin.

Zdrowe przekąski na małe przyjęcie
Zdrowe przekąski na małe przyjęcie

Spotkaniom ze znajomymi towarzyszy zazwyczaj stół zastawiony przysmakami. Czym zastąpić popularne chipsy, by było smacznie i zdrowo?

Zobacz także
domowe masło
Jak zrobić masło?

Z domowym masłem potrawy smakują zdecydowanie lepiej!

wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci bakÅ‚aÅźana
Smaczny i niezwykle zdrowy! Oto właściwości bakłażana

Bakłażan jest zwany również gruszką miłości

racuchy
Szybki przepis na racuchy

Racuchy są puszyste i przepada za nimi prawie każdy!

Ostatnio czytane
Przepis na domowy sos tatarski
Przepis na domowy sos tatarski

Sos tatarski idealnie pasuje do faszerowanych jajek i wielkanocnych wędlin.

Zdrowe przekąski na małe przyjęcie
Zdrowe przekąski na małe przyjęcie

Spotkaniom ze znajomymi towarzyszy zazwyczaj stół zastawiony przysmakami. Czym zastąpić popularne chipsy, by było smacznie i zdrowo?

Popularne
Fakty i mity o waflach ryżowych
Fakty i mity o waflach ryżowych

Chcąc być świadomym tego, co jemy warto poznać wszystkie fakty i mity, które krążą wokół tej coraz popularniejszej przekąski.

Humus
Humus

Humus jest jedną z najpopularniejszych arabskich przekąsek. Jest spożywany z chlebkiem typu pita, lub nabierany na kawałki warzyw.