Jak zrobić sushi?
2017-11-09 16:31:43Od kilku lat sushi w Polsce zyskuje coraz większą popularność, a idzie za tym pojawianie się restauracji serwujących to danie. Dodatkowo, w sklepach często możemy już kupić gotowca. Problem jednak w tym, że to wszystko kosztuje bardzo dużo, w stosunku do ilości jedzenia, którą otrzymujemy. Dlatego warto pomyśleć o zrobieniu sushi samemu. Nie jest to proste, jednak przy przestrzeganiu przepisu na pewno się uda. W tekście poniżej przedstawiamy najprostszą metodę na przygotowanie sushi. Pamiętajmy jednak o tym, żeby uzbroić się w cierpliwość, ponieważ przyrządzenie dobrego maki lub futomaki jest bardzo czasochłonne.
Składniki
Nasze zakupy powinniśmy rozpocząć od specjalnego ryżu do
sushi, który jest krótkoziarnisty. Następnie będą nam potrzebne: algi do zawijania,
sos sojowy, ocet ryżowy lub po prostu sos do ryżu, pasta wasabi oraz reszta
składników, którymi będziemy wypełniać nasze sushi. Trudno tutaj coś narzucić,
ponieważ do środka możemy dać wszystko. Najpopularniejszy jest łosoś (może być
wędzony lub surowy), ogórek, szczypiorek, awokado i paluszki krabowe. Warte
polecenia jest także zastosowanie prażonego sezamu, majonezu oraz serka twarogowego
lub innego do smarowania pieczywa.
Sposób przygotowania
Po zakupie potrzebnych składników można przejść do
przygotowywania. Należy zacząć od wypłukania ryżu. Najlepiej około pięć razy na
początku nalać do niego wody, przemieszać i wylać. Następnie zalany ryż trzeba
zostawić na pół godziny. Po tym czasie zobaczymy, że zrobił się on biały, więc
płuczemy jeszcze raz i wstawiamy na mały palnik pod przykryciem. Gdy zobaczymy,
że woda zaczyna się gotować, zmniejszamy ogień i trzymamy tak przez około 10-15
minut. Bardzo ważne jest, aby w tej sytuacji często mieszać ryż w garnku, żeby
się nie przypalił, gdyż naszym znakiem do zakończenia gotowania będzie
wyparowana całkowicie woda. Jak już skończymy, zostawiamy jeszcze pod
przykryciem ryż na około 15 minut, aby zrobił się miękki.
Naszym następnym etapem będzie wyciągnięcie ryżu do jakiejś dużej miski. Polewamy go zaprawą do ryżu. Jeśli kupiliśmy gotowy sos, wystarczy 7-8 łyżek na 500 gram ryżu. W przypadku octu ryżowego warto dodać do niego jeszcze cukier i sól. Po tym, czekamy aż ryż ostygnie i w tym czasie przygotowujemy resztę składników.
Gdy już będziemy mieć wszystko gotowe, najlepiej położyć sobie na blacie matę bambusową zwijaną, a na nią folię. Jest to dosyć istotne, ponieważ łatwiej będzie zwijać sushi, a także później posprzątać po gotowaniu. Warto pamiętać jeszcze o tym, żeby przygotować sobie wodę w miseczce, w której będziemy moczyć ręce. Pomaga to bardzo na klejący się ryż.
Ostatnim etapem będzie składanie sushi w całość. Czyli kładziemy algi, na nie ryż i resztę składników, które sobie wybraliśmy. Trzeba tu zachować pewien umiar, abyśmy mieli wystarczająco przestrzeni na zwijanie. W trakcie warto też zwrócić uwagę na to, żeby wszystko trzymało się ciasno w rolce.
Po zwinięciu wystarczy jeszcze ostrym nożem pokroić rolki na maki lub futomaki. Dobrą radą jest moczenie noża w zimnej wodzie podczas krojenia. Wtedy sushi się nie rozpadnie.
To jest właściwie wszystko, jeśli chodzi o przygotowanie dobrego sushi. Trzeba mieć tu dużą cierpliwość, żeby zrobić to dokładnie, ponieważ, zwłaszcza na początku, cały proces może trwać nawet 2-3 godziny. Powodzenia i smacznego!
PW
fot. Pixabay.com