Kapuśniak bez kości
2009-03-19 15:02:31Składniki:
- 2 marchewki
- pietruszka
- ćwiartka dużego selera
- 3 ziemniaki
- por
- sól
- pieprz
- 2 kostki rosołowe (wołowe)
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 2 liście laurowe
- 4 ziarnka ziela angielskiego
Zasmażka:
- duża cebula
- 1 łyżka mąki
Wykonanie:
1. Pół kilograma kapusty wystarcza na garnek 4-6 litrowy.
2. Do garnka wlewamy wodę, dorzucamy do niej: seler, por oraz pietruszkę.
3. Gdy woda zacznie się gotować, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew.
4. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie.
5. Gotujemy na małym ogniu.
6. Kapustę szatkujemy na drobno, żeby się nie ciągnęła.
7. Gdy marchew i ziemniaki będą miękkie, wrzucamy do garnka całą kapustę razem z sokiem (jeśli ktoś nie lubi b. kwaśnej zupy – kapustę przed wrzuceniem do garnka trzeba umyć pod wodą).
8. Dodajemy kostki rosołowe i gotujemy.
9. Cebulę kroimy na kostkę i podsmażamy na patelni.
10. Gdy się cebula się zrumieni, na patelnię stopniowo dodajemy mąkę, intensywnie mieszając.
11. Gdy uzyskamy jednolitą masę, przelewamy ją do garnka z zupą.
12. Zupę jeszcze chwilę gotujemy i mieszamy.
13. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sandra Miszczak
(sandra.miszczak@dlastudenta.pl)
- 2 marchewki
- pietruszka
- ćwiartka dużego selera
- 3 ziemniaki
- por
- sól
- pieprz
- 2 kostki rosołowe (wołowe)
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 2 liście laurowe
- 4 ziarnka ziela angielskiego
Zasmażka:
- duża cebula
- 1 łyżka mąki
Wykonanie:
1. Pół kilograma kapusty wystarcza na garnek 4-6 litrowy.
2. Do garnka wlewamy wodę, dorzucamy do niej: seler, por oraz pietruszkę.
3. Gdy woda zacznie się gotować, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew.
4. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie.
5. Gotujemy na małym ogniu.
6. Kapustę szatkujemy na drobno, żeby się nie ciągnęła.
7. Gdy marchew i ziemniaki będą miękkie, wrzucamy do garnka całą kapustę razem z sokiem (jeśli ktoś nie lubi b. kwaśnej zupy – kapustę przed wrzuceniem do garnka trzeba umyć pod wodą).
8. Dodajemy kostki rosołowe i gotujemy.
9. Cebulę kroimy na kostkę i podsmażamy na patelni.
10. Gdy się cebula się zrumieni, na patelnię stopniowo dodajemy mąkę, intensywnie mieszając.
11. Gdy uzyskamy jednolitą masę, przelewamy ją do garnka z zupą.
12. Zupę jeszcze chwilę gotujemy i mieszamy.
13. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sandra Miszczak
(sandra.miszczak@dlastudenta.pl)