Makaron z serem i parówkami
2008-07-18 18:18:11Przepis, który powstał (jak większość) przypadkiem. W jednym z odcinków „Przyjaciół” Monica zaproponowała, że ugotuje makaron z serem i parówkami. Pomyślałam – czemu nie?
Oto czego użyłam:
- parówki
- ser żółty
- makaron
- masło – ok. 2 łyżek
- mąka – ok. 1 łyżki
- mleko
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Podsmażyć pokrojone w plasterki parówki.
2. W oddzielnym garnku przygotować sos beszamelowy: roztopić masło, dodać mąkę i mieszać. Powstałą zasmażkę rozcieńczać mlekiem aż całość będzie miała konsystencję gęstego sosu.
3. Sosem zalewamy parówki, dodajemy ser pokrojony w drobną kostkę. Podgrzewamy całość, doprawiamy solą i pieprzem.
4. Powstały sos mieszamy z makaronem.
Podany przepis, to wersja podstawowa. Można dla urozmaicenia dodać smażone pieczarki, cebulę lub paprykę. Możemy dodać ser pleśniowy lub topiony. Doprawić można odrobiną gałki muszkatołowej lub tymiankiem, a przed podaniem posypać szczypiorkiem.
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)
Oto czego użyłam:
- parówki
- ser żółty
- makaron
- masło – ok. 2 łyżek
- mąka – ok. 1 łyżki
- mleko
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Podsmażyć pokrojone w plasterki parówki.
2. W oddzielnym garnku przygotować sos beszamelowy: roztopić masło, dodać mąkę i mieszać. Powstałą zasmażkę rozcieńczać mlekiem aż całość będzie miała konsystencję gęstego sosu.
3. Sosem zalewamy parówki, dodajemy ser pokrojony w drobną kostkę. Podgrzewamy całość, doprawiamy solą i pieprzem.
4. Powstały sos mieszamy z makaronem.
Podany przepis, to wersja podstawowa. Można dla urozmaicenia dodać smażone pieczarki, cebulę lub paprykę. Możemy dodać ser pleśniowy lub topiony. Doprawić można odrobiną gałki muszkatołowej lub tymiankiem, a przed podaniem posypać szczypiorkiem.
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)
Słowa kluczowe: przepisy kulinarne makaron z serem i parówkami