Zdrowie - Kobieta

Matcha -zielona herbata w proszku. Co to takiego?

2017-10-24 10:09:07

Co jakiś czas na rynku pojawiają się produkty, które szturmem podbijają serca milionów na całym świecie. Jednym z nich jest matcha, czyli zielona herbata w proszku. Ten z pozoru dziwny produkt pochodzi z Japonii i swoimi właściwościami zachwycił koneserów zdrowego odżywiania. Matcha przypomina puder, o mocnym, zielonym odcieniu. Ma delikatnie gorzko-cierpki smak i jest dodawana nawet do deserów i innych potraw. Jak parzyć tego rodzaju herbatę i do czego możemy ją wykorzystać?

Matcha -zielona herbata w proszku. Co to takiego?

Jak parzyć matchę?
Matcha zbierana jest ręcznie, w bardzo precyzyjny sposób. Następnie listki mieli się w specjalnych urządzeniach i od razu pakuje w odpowiednie pojemniczki. Tego typu herbatę warto przed parzeniem przesiać, aby miała jednolitą konsystencję. Przykładowo: łyżeczkę matchy zalewamy około 200 ml wody o temperaturze około 70-80 stopni, całość delikatnie spieniamy, aby napój miał konsystencję delikatnej pianki.

Jedzenie o smaku matchy
Matcha idealnie nadaje się jako dodatek do lodów, ciast, ciasteczke, różnego rodzaju mas. Zielony puder genialnie barwi substancje, przez co potrawa nabiera ciekawego, oryginalnego charakteru. Pamiętajmy jednak, aby nie przesadzić z jej dodawaniem do potraw, ponieważ matcha ma intensywny, gorzki smak, co może całkowicie zmienić smak dania (dobrą herbatę matcha kupisz TUTAJ).

gol

fot. pixabay.com

Słowa kluczowe: green tea, zdrowie, odchudzanie
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
KÄ…piel dla zmÄ™czonych stÃłp
Kąpiel dla zmęczonych stóp

Aromatyczna kąpiel dla stóp sprawi, że poczujemy odprężenie, a nasze nogi będą wypoczęte.

Pasta z kurkumy - idealna na przeziębienie!
Pasta z kurkumy - idealna na przeziębienie!

Pasta z kurkumy to bardzo dobry, naturalny antybiotyk!

Dlaczego warto jeść kiszonki?
Dlaczego warto jeść kiszonki?

Kiszonki świetnie sprawdzają się w przeziębieniu i w walce z wirusami.

Polecamy
Masz ataki obżarstwa? Zobacz dlaczego!
Masz ataki obżarstwa? Zobacz dlaczego!

Stajesz czasami w obliczu niepohamowanej ochoty na coś słodkiego, talerz makaronu czy też paczkę ciastek? Zaczynasz jeść i nie przestajesz kiedy jesteś już pełna tylko kiedy skończysz całe opakowanie?

Co jeść by nie chorować jesienią?
Co jeść by nie chorować jesienią?

Odpowiedni dobór pokarmów jesienią może zabezpieczyć nas przed niechcianymi przeziębieniami. Co zatem należy włączyć do diety by podnieść poziom odporności organizmu?

Ostatnio czytane
Masz ataki obżarstwa? Zobacz dlaczego!
Masz ataki obżarstwa? Zobacz dlaczego!

Stajesz czasami w obliczu niepohamowanej ochoty na coś słodkiego, talerz makaronu czy też paczkę ciastek? Zaczynasz jeść i nie przestajesz kiedy jesteś już pełna tylko kiedy skończysz całe opakowanie?

Co jeść by nie chorować jesienią?
Co jeść by nie chorować jesienią?

Odpowiedni dobór pokarmów jesienią może zabezpieczyć nas przed niechcianymi przeziębieniami. Co zatem należy włączyć do diety by podnieść poziom odporności organizmu?

Popularne
Kurzajka – chwast na naszej skórze
Kurzajka – chwast na naszej skórze

Często pojawiają się nagle. Są szarawymi, czasem zielonkawymi naroślami z chropowatą powierzchnią. Najczęściej wybierają dłonie i stopy.

Kaloryczne procenty
Kaloryczne procenty

Powoli zaczynają się juwenalia i niekończące się imprezy do białego rana. Coraz ładniejsza pogoda zachęca do spotkań ze znajomymi i wspólnego grillowania. A wszystkiemu towarzyszy alkohol.

Polecamy