Matcha -zielona herbata w proszku. Co to takiego?
2017-10-24 10:09:07Co jakiś czas na rynku pojawiają się produkty, które szturmem podbijają serca milionów na całym świecie. Jednym z nich jest matcha, czyli zielona herbata w proszku. Ten z pozoru dziwny produkt pochodzi z Japonii i swoimi właściwościami zachwycił koneserów zdrowego odżywiania. Matcha przypomina puder, o mocnym, zielonym odcieniu. Ma delikatnie gorzko-cierpki smak i jest dodawana nawet do deserów i innych potraw. Jak parzyć tego rodzaju herbatę i do czego możemy ją wykorzystać?
Jak parzyć matchę?
Matcha zbierana jest ręcznie, w bardzo precyzyjny sposób. Następnie listki mieli się w specjalnych urządzeniach i od razu pakuje w odpowiednie pojemniczki. Tego typu herbatę warto przed parzeniem przesiać, aby miała jednolitą konsystencję. Przykładowo: łyżeczkę matchy zalewamy około 200 ml wody o temperaturze około 70-80 stopni, całość delikatnie spieniamy, aby napój miał konsystencję delikatnej pianki.
Jedzenie o smaku matchy
Matcha idealnie nadaje się jako dodatek do lodów, ciast, ciasteczke, różnego rodzaju mas. Zielony puder genialnie barwi substancje, przez co potrawa nabiera ciekawego, oryginalnego charakteru. Pamiętajmy jednak, aby nie przesadzić z jej dodawaniem do potraw, ponieważ matcha ma intensywny, gorzki smak, co może całkowicie zmienić smak dania (dobrą herbatę matcha kupisz TUTAJ).
gol
fot. pixabay.com