Mini tarty z owocami sezonowymi
2015-07-17 13:21:11Jaki jest idealny deser na lato? Spróbujcie prostych przepisów na mini tarty z owocami sezonowymi.
Mini tarty z kremem cytrynowym i borówkami
Składniki:
• 4 cytryny,
• 1.5 szkl cukru,
• 100 g masła,
• 4 duże jajka (w temperaturze pokojowej),
• szczypta soli,
• opakowanie borówek,
• 1 opakowanie tartaletek Dan Cake.
Przygotowanie:
Skórkę z cytryn ścieramy na tarce o drobnych oczkach tak, aby nie zetrzeć białej skórki pod nią, bo jest gorzka. Wyciskamy ½ szklanki soku z cytryny. Startą skórkę miksujemy z cukrem na gładką masę. W osobnym naczyniu ubijamy masło i dodajemy skórkę cytrynową z cukrem. Ciągle ubijając dodajemy po jednym jajku i odrobinę soli. Miksujemy ok. 6 minut. Tak powstałą masę przelewamy do rondelka z grubym dnem i podgrzewamy na małym ogniu ok 10 minut, do momentu zgęstnienia kremu. Krem odstawiamy do ostygnięcia, a następnie do lodówki na 2 godziny, aby stężał. Po tym czasie wykładamy go na kruche spody i posypujemy borówkami.
Mini tarty z kremem śmietankowym i jagodami
Składniki:
• 500 ml mleka,
• 4 żółtka,
• 1 płaska łyżka mąki pszennej,
• 100 g cukru,
• świeże jagody,
• 1 laska wanilii,
• 1 opakowanie tartaletek Dan Cake.
Przygotowanie:
Zaczynamy od zagotowania mleka z dodatkiem laski wanilii. W tym czasie miksujemy żółtka z cukrem, dodając łyżkę mąki, na gładką masę. Podgrzane mleko zdjąć z palnika i wyjąć z niego laskę wanilii. Przelewamy mleko do masy zrobionej z żółtek i cukru. Całość energicznie mieszamy. Podgrzewamy (ostrożnie, żeby nie zagotować!) aż krem zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostudzenia. Wykładamy masę na gotowe tartaletki i wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny. Po wyjęciu posypujemy jagodami.
Mini tarty z kremem mascarpone i truskawkami
Składniki:
• 500 g serka mascarpone,
• 3 żółtka,
• 2 łyżki cukru,
• 1 laska wanilii,
• 1 łyżka śmietany 18%,
• truskawki,
• posypka czekoladowa,
• listki mięty,
• 1 opakowanie tartaletek Dan Cake.
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy do nich serek mascarpone i dokładnie miksujemy. Dodajemy zawartość laski wanilii oraz śmietanę, cały czas nie przestając miksować. Po uzyskaniu jednolitej masy wypełniamy tartaletki kremem, a na ich wierzchu układamy pokrojone truskawki. Całość wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Rano posypujemy czekoladą i dodajemy po listku mięty.
ip
Fot. Fotolia