Miód -lek na wszystko! Przeczytaj dlaczego
2015-10-23 08:04:06Słodki smak miodu znany jest każdemu. Złoty specyfik jest prawdziwym skarbem nie tylko dla smakoszy. Zawiera bowiem całą masę właściwości, które dobroczynnie wpłyną na nasz organizm i rozprawią się z praktycznie każdą chorobą.
Wyrabiany przez pszczoły, jest stężonym roztworem cukrów. Warto wiedzieć, że miód pszczeli różni się zdecydowanie od miodu np. wytwarzanego przez osy, który jest silnie trujący. Co ważne, ta złota, pszczela substancja nie zawiera żadnych zanieczyszczeń. Miód posiada ogrom pozytywnych cech, które przydadzą się nam zwłaszcza jesienną porą. Mikroelementy, które są w jego składzie, takie jak między innymi potas, magnez, żelazo wpływają korzystnie na organizm. Witaminy, kwas foliowy i inne cenne elementy pomogą rozprawić się z praktycznie każdą chorobą. Miód działa przeciwbakteryjnie i detoksykująco, ponieważ w miodzie zawarty jest nadtlenek wodoru, czyli woda utleniona. Jest rewelacyjnym odtruwaczem organizmu, przesiąkniętego nikotyną, alkoholem lub kawą. Jako naturalny środek detoksykujący idealnie sprawdzi się w przypadku osób, które mieszkają w wielkich, zanieczyszczonych aglomeracjach. W czasie przeziębienia miód postawi nas na nogi. Wzmacnia on siły i odporność organizmu. Pamiętajmy jednak, żeby miodu nie podgrzewać. W temperaturze powyżej 50 stopni jego lecznicze właściwości zanikają. Osoby chore na serce powinny spożywać miód regularnie, ponieważ wpływa on pozytywnie na mięsień sercowy. Również przy nadciśnieniu i różnego rodzaju chorobach pokarmowych, będzie on odpowiednim lekarstwem, aby w naturalny sposób rozprawić się np. z podrażnieniem żołądka. Miód wzmaga apetyt, jest więc świetnym wyjściem w przypadku niejadków. Dodany do mleka przed snem wpłynie kojąco na nasze nerwy i sprawi, że szybciej zaśniemy. Miód wyleczy zapalenie spojówek i pomoże w przypadku chorób oczu. Aby nasz wzrok uległ poprawie, warto zastosować płyn z wody i miodu, którym będziemy płukać nasze oczy.
gol
fot. pixabay