Moda na juicing. Czy świeży sok może zastąpić poranną kawę?
2014-05-06 09:05:14 | artykuł sponsorowanySoki przygotowywane na miejscu ze świeżych owoców i warzyw to jeden z ostatnich trendów. Dlaczego? Ponieważ tzw. juicing jest po prostu zdrowy i jako świadomi konsumenci co raz częściej wybieramy to, co jest korzystniejsze dla naszego organizmu.
Są bombą witaminową, wzmacniają odporność, dodają energii, oczyszczają organizm z toksyn, ułatwiają przyswajanie mikroelementów, są niskokaloryczne i przede wszystkim smaczne.
A możliwości łączenia smaków jest nieskończoność. Oczywiście na rynku znajdziemy wiele napojów w butelkach czy kartonach. Jednak najzdrowszym rozwiązaniem jest porzucenie produktów, które znajdziemy na sklepowych półkach i picie samodzielnie przygotowanego soku. Taki produkt można również znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością, na bazarach czy w lokalnych pijalniach soków.
- Przygotowanie świeżego soku czy koktajlu zajmuje dosłownie kilka minut. Najważniejsza jest baza, z której faktycznie otrzymamy sok, czyli np. jabłko, pomarańcza, grejpfrut czy marchew. Następnie blendujemy go z dowolnie wybranymi przez nas owocami. Najlepsze są te sezonowe – zawsze świeże i zdecydowanie tańsze. Szczególnie polecam połączenie szpinaku, ananasa i jabłka. Świetnie smakuje również sok z dodatkiem imbiru czy awokado. Do przygotowania wystarczy sokowirówka, blender i odrobina kreatywności – mówi Martin Hofman Laursen, właściciel juice baru Frankie’s.
Jak się okazuje zdrowy styl życia wcale nie musi nas wiele kosztować – zarówno czasu (gdy przygotujemy sok sami) ani pieniędzy (gdy zdecydujemy się na wyjście do lokalnej sokarni). Duży sok w juice barze (550 ml) to wydatek około 10-12 zł, mniej więcej tyle samo kosztuje kawa w popularnych kawiarniach. – W menu posiadamy kawę, ale klienci z rana co raz częściej wybierają sok lub koktajl na bazie mleka, będący jednocześnie pożywnym śniadaniem.
A sok również może pobudzać! Zwłaszcza ten z awokado, które jest energetyczną bombą. Natomiast w miejsce czekoladowego batona polecamy sok z dodatkiem kiwi, które hamuje apetyt na słodycze i jest równie słodkie. – mówi Martin Hofman.
Aktualnie w ramach sieci Frankie’s działają cztery lokale we Wrocławiu. Na 10. maja zaplanowano otwarcie kolejnego – przy ul. Stolarskiej 11 w Krakowie. Jakie będzie krakowskie Frankie’s? Do poczytania, do posiedzenia, do dyskusji, do zabawy, na randkę i spotkanie biznesowe. Dwie połączone ze sobą sale, prowadzące do ogrodu pełnego dobrej muzyki na żywo przez cały dzień – to w skrócie. Mile widziany jest każdy.
Oprócz świeżych soków owocowo-warzywnych wyciskanych na miejscu czekać będą ciepłe kanapki i sałatki.
KONKURS: Wymyśl nazwę dla naszego letniego soku z awokado, szpinakiem i jabłkiem – 100 najbardziej kreatywnych odpowiedzi nagrodzimy voucherem na darmowy sok we Frankie’s!
Szczegóły: https://krakow.dlastudenta.pl/konkurs/Juice_your_imagination_wygraj_zaproszenie_na_sok_do_Frankies_w_Krakowie,101831.html
Tekst: Promocja