Naleśniki z mięsem - prosty przepis
2013-09-18 13:18:11Naleśniki z mięsem to świetne danie dla studenta. Jest to nie tylko pomysł na pożywną obiadokolację, naleśniki można także zapakować do szczelnego pojemnika i zabrać ze sobą na uczelnię lub do pracy.
Naleśniki:
- pół szklanki mleka
- pół szklanki wody
- szklanka mąki
- jajko
- sól
- pieprz
Farsz:
- 400 g mięsa mielonego
- 6-8 pieczarek
- cebula
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- pół szklanki wody
- bazylia
- oregano
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Składniki na ciasto wymieszać, usmażyć naleśniki.
Cebulkę zeszklić, smażyć razem z pieczarkami. Przyprawić solą i pieprzem. W tym samym czasie podsmażyć mięso na rozgrzanej patelni. Dodać bazylię i oregano. Dołączyć przecier pomidorowy i wodę. Do mięsa dodać cebulkę z pieczarkami. Smażyć mieszając jeszcze chwilę do uzyskania gęstego farszu.
Przekrojone na pół, gotowe naleśniki można obsmażyć w panierce z bułki tartej i podawać jako krokiety z czerwonym barszczykiem.
Adrianna Fliszewska