Naleśnikowy tort z borówkami
2009-07-23 17:06:04-12 łyżek mąki,
- jajko
- ½ l mleka
-mała łyżeczka proszku do pieczenia
- olej winogronowy
- ½ śmietanki kremówki
-0,5 kg bórówek (kilkanaście odkładamy do dekoracji, z reszty robimy blenderem mus)
- 3 łyżeczki cukru kryształu
Wykonanie:
1. Składniki mieszamy ze sobą, miksujemy na gładką, puszystą masę.
2. Gdy ciasto jest za gęste dodajemy mleko, w przypadku gdy ciasto będzie zbyt lejące można dodać trochę mąki.
3. Każdorazowo przed polaniem ciasta na patelnię, należy dokładnie je wymieszać.
4. Formujemy placek na patelni , rozgrzanej wcześniej, smażymy naleśniki na oleju winogronowym.
5. Gdy strona wierzchnia się zrumieni, przerzucamy naleśnika (można to też zrobić za pomocą łopatki) na drugą stronę.
6. Gdy dwie strony są już wysmażone, zdejmujemy naleśnika z patelni.
7. Smażymy po jednym naleśniku.
8. Usmażonego naleśnika kładziemy na talerz, smarujemy musem borówkowym i nakładamy kolejnego naleśnika.
9. Na kolejnym naleśniku znowu kładziemy mus i naleśnika.
10. Wierzch torciku smarujemy ubitą śmietaną kremówką , posypujemy borówkami.
11. Podajemy na zimno.
Magdalena Kubik
(magdalena.kubik@dlastudenta.pl)