Obiad prosto z Niemiec
2008-06-18 16:54:40Pierwszą rzeczą, która przychodzi większości ludzi do głowy na myśl o kuchni niemieckiej, to tłusta golonka, biała kiełbasa i kapusta. Kuchnia niemiecka ma więc opinię bardzo pożywnej i kalorycznej. Nie do końca jest to prawdą. Oprócz tych tradycyjnych, nasi sąsiedzi serwują w swoich domach wyjątkowo smaczne i lekkie potrawy, które i my z łatwością możemy sami przygotować w naszych domach.
Na początek proponuję proste danie z dobrze znanych nam składników. Bazą potrawy będą ziemniaki i kurczak.
Oryginalna Kartoffelsalat - czyli sałatka ziemniaczana:
Składniki:
- 1 kg kartofli
- 1 cebula
- ciepły bulion
- drobno pokrojony szczypiorek
- oliwa (lub olej)
- ocet
- sól i pieprz
Przyrządzenie:
Z ciepłego bulionu, oleju, octu i drobno posiekanej cebuli przygotuj marynatę. Dodaj sól i pieprz. Kartofle ugotuj w mundurkach. Gdy będą miękkie, obierz ze skórki. Pokrój je w plastry lub w kostkę, wrzuć do marynaty. Najlepiej, jeśli w momencie łączenia kartofli z marynatą, wszystko będzie jeszcze ciepłe (kartofle lepiej „wciągną” marynatę). Na końcu dodaj szczypiorek, dobrze wymieszaj i odstaw, żeby się przegryzło. Niektórzy dodają do tych składników podsmażony boczek i przyprawy jak majeranek lub lubczyk.
Piersi kurczaka pod pierzynką porowo - śmietanową:
Składniki:
- 2-3 piersi z kurczaka
- 200 g słodkiej śmietanki
- żółtko
- 2 pory
- masło (do posmarowania formy)
- 2-3 łyżki francuskiej musztardy
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Umyte piersi wysusz, przekrój na pół, posól i popieprz. Ułóż je w wysmarowanej masłem formie (lub prodiżu) tak, by się ze sobą nie stykały. Zapiekaj przez ok. 20-30 min w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie nieco je przestudź. Zmieszaj (zmiksuj) śmietankę, musztardę i żółtko. Umyj i drobno pokrój pora, dodaj do zmiksowanej masy śmietanowej. Przypraw solą i pieprzem i wylej na zapieczone piersi. Opcjonalnie możesz wszystko posypać podsmażonym i pokrojonym w drobną kostkę boczkiem. Całość zapiekaj 15 minut w temperaturze 220 stopni.
SMACZNEGO!
Sylwia Stodulska
(sylwia.stodulska@dlastudenta.pl)