Orzechowe sezamki
2008-01-07 16:07:38Składniki:
- po pół szklanki orzechów włoskich, laskowych, obranego słoneczniku, obranych pestek dyni,
- ź szklanki sezamu
- około szklanki miodu
- pół szklanki otrąb zmieszanych z płatkami owsianymi i jęczmiennymi
- tłuszcz na blachę
Do miski wrzucić wszystkie sypkie produkty. Dodać miód i wymieszać. Składniki powinny być „posklejane” miodem. Średniej wielkości blachę wysmarować tłuszczem. Wyłożyć masę równą warstwą na blachę. Piec w rozgrzanym do 170 st. piekarniku około 40 minut. Jeszcze gorące pokroić na porcje (kwadraty, romby...), ułożyć na płaskim żeby ostygły. Kiedy ostygną – przełożyć do szczelnego pojemnika (np. puszki).
Katarzyna Pająk
(katarzyna.pajak@dlastudenta.pl)
- po pół szklanki orzechów włoskich, laskowych, obranego słoneczniku, obranych pestek dyni,
- ź szklanki sezamu
- około szklanki miodu
- pół szklanki otrąb zmieszanych z płatkami owsianymi i jęczmiennymi
- tłuszcz na blachę
Do miski wrzucić wszystkie sypkie produkty. Dodać miód i wymieszać. Składniki powinny być „posklejane” miodem. Średniej wielkości blachę wysmarować tłuszczem. Wyłożyć masę równą warstwą na blachę. Piec w rozgrzanym do 170 st. piekarniku około 40 minut. Jeszcze gorące pokroić na porcje (kwadraty, romby...), ułożyć na płaskim żeby ostygły. Kiedy ostygną – przełożyć do szczelnego pojemnika (np. puszki).
Katarzyna Pająk
(katarzyna.pajak@dlastudenta.pl)
Słowa kluczowe: przepisy kulinarne orzechowe sezamki orzechy sezam kulinaria gotowanie