Różności - Kulinaria

Owsianka na śniadanie - szybko, smacznie, zdrowo!

2017-09-04 12:33:56

Owsianka to jedno z najbardziej uniwersalnych dań na śniadanie. Smakuje ona jednakowo dobrze dorosłym i dzieciom. Dietetycy polecają ją, ze względu na dostarczanie organizmowi energii i odporności na co dzień. Owies jest nie tylko źródłem białka ale również żelaza, magnezu, fosforu, cynku, selenu oraz witamin B1 i B6.

owsianka

Właściwości lecznicze tej potrawy korzystnie wpływają na koncentrację człowieka, polepszają pamięć, zapobiegają zmęczeniu. Owsianka jest dobrym rozwiązaniem dla ludzi, którzy walczą z nadwagą, ponieważ zawiera betaglukan i kontroluje poziom cukru w organiźmie. Śniadanie z owsianką pozwala zaspokoić głód i zjeść o wiele mniej w ciągu dnia. Ludziom, którzy mają problem z łamaniem się paznokci, wypadaniem włosów i wrażliwością skóry, owsianka pomoże je wzmocnić. Oprócz tego, że owsianka jest zdrowym oraz smacznym daniem, jej gotowanie nie zajmuje dużo czasu i nie wymaga żadnych specjalnych  umiejętności kucharskich. Duża zaleta owsianki polega również na tym, że istnieje wiele sposobów jej przygotowania. Oto kilka przepisów na codziennie pyszny poranek.

Owsianka z bananem i czekoladą na dobry nastrój

Banan i czekolada są na podium wśród produktów polecanych jako antydepresanty. Dodanie tych dwóch składników do owsianki gwarantuje nie tylko pyszny poranek, ale również i dobry nastrój na cały dzień.

Składniki:

–    płatki owsiane
–    woda
–    mleko
–    cukier
–    sól
–    banan
–    czekolada (lub polewa czekoladowa)

Przygotowanie

Wsypać płatki do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Płatki muszą rozmięknąć i wchłonąć większość wody. Dodać mleka i dokładnie zmieszać. Według własnego gustu  dodać sól i cukier. Gotować kolejne 4-5 minut na małym ogniu. Gotową owsiankę wyłożyć do miski. Dodać do niej pokrojonego w plastry banana oraz połamaną czekoladę (w przypadku polewy czekoladowej – polać nią owsiankę).  Śniadanie na dobry nastrój gotowe!

Owsianka z mieszanką studentską i kiwi dla efektywniejszej pracy mózgu

Potrzebujesz:

–    płatki owsiane
–    woda
–    mleko
–    sól
–    cukier
–    mieszanka studentska
–    kiwi
–    miód

Przygotowanie

 Wsypać płatki do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Płatki muszą rozmięknąć i wchłonąć większość wody. Dodać mleko i małą łyżeczkę miodu i dokładnie zmieszać.  Gotować kolejne 4-5 minut na małym ogniu. Ugotowaną owsiankę podajemy wraz z pokrojonymi kawałeczkami kiwi. Posypujemy wszystko garścią mieszanki studentskiej. W taki sposób przygotowana owsianka wspomaga prace mózgu i inspiruje nas do działania.

Owsianka ze śliwką na odchudzanie

Śliwki wspomagają proces odchudzania, dlatego, mimo, że nie są one najpopularniejszym owocem wśród Polaków, warto zwrócić na nie uwagę.

Potrzebujesz:

–    płatki owsiane
–    woda
–    śliwki (najlepiej świeże)
–    sól

Przygotowanie

Wlać wodę do garnka. Do wrzątku wsypać płatki owsiane i gotować 5 minut na wolnym ogniu.  Później dodać śliwki pokrojone w kostkę i dobrze zmieszać, gotować jeszcze 4-5 minut. Ugotowaną owsiankę podawać trzeba na gorąco, można posypać małą ilością orzechów.

Chcesz zaczynać dzień z dobrym nastrojem i mieć dużo energii? Pomyśl o włączeniu owsianki do swojej diety na stałe.

RN

fot. pixabay.com

Słowa kluczowe: jedzenie, przepis, jak zrobić, poradnik
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Warto przeczytać
Grzyby służą zdrowiu
Grzyby służą zdrowiu

Początek jesieni to najlepszy sezon na podstawowy składnik tradycyjnej kuchni polskiej – grzyby. Oprócz wspaniałego aromatu i smaku mają w sobie liczne właściwości odżywcze, a nawet antynowotworowe.

8 prostych przepisów na andrzejkowe przekąski
8 prostych przepisów na andrzejkowe przekąski

Zobaczcie, jak szybko wyczarować na talerzu pyszne przekąski andrzejkowe!

Zobacz także
dziewczynka
Najpopularniejsze imiona nadawane w Polsce

Sprawdź, jak rodzice nazywali swoje pociechy w ostatnich latach!

owsianka
Owsianka na śniadanie - szybko, smacznie, zdrowo!

Owsianka to jedno z najbardziej uniwersalnych dań na śniadanie.

hummus
Przepis na hummus

Hummus jest niezwykle aromatyczny i idealnie pasuje do świeżego pieczywa.

Ostatnio czytane
Grzyby służą zdrowiu
Grzyby służą zdrowiu

Początek jesieni to najlepszy sezon na podstawowy składnik tradycyjnej kuchni polskiej – grzyby. Oprócz wspaniałego aromatu i smaku mają w sobie liczne właściwości odżywcze, a nawet antynowotworowe.

8 prostych przepisów na andrzejkowe przekąski
8 prostych przepisów na andrzejkowe przekąski

Zobaczcie, jak szybko wyczarować na talerzu pyszne przekąski andrzejkowe!

Popularne
Fakty i mity o waflach ryżowych
Fakty i mity o waflach ryżowych

Chcąc być świadomym tego, co jemy warto poznać wszystkie fakty i mity, które krążą wokół tej coraz popularniejszej przekąski.

Humus
Humus

Humus jest jedną z najpopularniejszych arabskich przekąsek. Jest spożywany z chlebkiem typu pita, lub nabierany na kawałki warzyw.

Polecamy