Pieczona dynia z żółtym serem i papryczką chili
2014-10-31 10:36:58Sezon na dynię w pełni. Właśnie teraz możemy wybierać wśród jej różnych rodzajów i rozmiarów. Dynia zawiera niewielką ilość kalorii, za to jest bogatym źródłem potasu, fosforu, żelaza, karotenu (prowitaminy A) i błonnika. Można z niej wyczarować pyszne dania i przekąski.
Przygotowując tę potrawę musimy pamiętać, aby wybrać odpowiedni rodzaj dyni, który chcemy poddać obróbce termicznej. Doskonałym wyborem będzie dynia Hokkaido, która idealnie nadaje się do zapiekania. Posiada suchy miąższ, łatwo się kroi, a jej skóra nie wymaga obierania. Pieczenie dodatkowo wydobywa niej orzechowy smak.
Pieczona dynia Hokkaido z żółtym serem i papryczką chili
Składniki:
- 1 dynia Hokkaido
- ok. 8 łyżek oliwy dobrej jakości
- 150 g sera Gouda MSM Mońki w bloku
- 1-2 ząbki czosnku
- świeża papryczka chili
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Dynię przekroić na pół i wydrążyć miąższ. Pokroić na kawałki (razem ze skórką) ok. 1 cm. Oliwę wymieszać z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Każdy plaster dokładnie wysmarować oliwą z obydwu stron i natrzeć solą i pieprzem. Plastry umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (można go naoliwić). Na wierzchu umieścić cienkie plasterki papryczki chili. Piec w temperaturze 200°C przez ok. 25 minut aż się przyrumieni. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i posypać startym serem, następnie zapiekać jeszcze 5 minut aż ser się rozpuści. Danie można podawać samodzielnie lub jako dodatek do obiadu.
ip
Fot. Fotolia