Różności - Kulinaria

Potrawy na Halloween

2017-10-25 11:22:22

Halloween zbliża się wielkimi krokami. Święto to jest coraz bardziej popularne w naszym kraju, a ozdoby związane z nim możemy kupić w wielu polskich sklepach. W ten dzień sporo osób organizuje imprezy halloween'owe, z różnego rodzaju zabawami i strasznym menu. Aby zaskoczyć gości warto przygotować jedzenie, które będzie naprawdę kreatywnie zrobione. Pamiętajcie tylko, że potrawy na Halloween mają przerażać wyglądem, a nie smakiem!

Potrawy na Halloween

Straszne kruche ciasta
Wymieszaj ze sobą 200 gram mąki pszennej, łyżeczkę proszku do pieczenia i odrobinę soli. Dodaj dodaj jajko, 100 gram cukru i 100 gram masła. Ciasto dokładnie wyrób i wsadź do lodówki na około godzinę. Po tym czasie rozwałkuj dokładnie je i wytnij z nich "straszne" kształty: dynie, duszki, pająki itd. Ciastka piecz około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Udekoruj je lukrem, kolorowymi, jadalnymi pisakami i cukierkami.

Papryka z horroru
W garnku podsmaż na oliwie dużą, posiekaną cebulkę. Dodaj 2 ząbki czosnku i 300 gram mięsa mielonego (może być wołowe, wieprzowe). Dodaj do smaku sól, pieprz i ostrą paprykę. Mięso podsmażaj przez około 20 minut na wolnym ogniu. Paprykę dokładnie umyj, wydrąż środek i odkrój górę w ten sposób, aby została tzw. czapeczka. Małym nożykiem wytnij w papryce trójkątne oczy i nos, żeby powstał mroczny grymas. Paprykę nafaszeruj mięsem, dodaj odrobinę sera żółtego i wszystko zapiecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Banany duchy
Obierz banana ze skórki, przekrój go w taki sposób, aby góra owocu została, tworząc główkę ducha. Z czekoladowych, małych cukierków ułóż oczy, a z większych usta. Banana polej sokiem ze świeżej cytryny, w ten sposób nie będą czarniały.

Mandarynki-dynie
Obierz mandarynki ze skórek. Z zielonego selera wykrój małe prostokątne kawałki, które będą tworzyły ogonek mandarynkowej dyni. Kawałki selera umieść w mandarynce. Gotowe!

gol

fot. pixabay.com

Słowa kluczowe: przekąski na imprezę, impreza, party, gotowanie
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
Jak zrobić majonez?
Jak zrobić majonez?

Domowy majonez jest pyszny i zdecydowanie smakuje lepiej od sklepowego.

Sushi to popularna japoÅ„ska potrawa, ktÃłra nie jest taka prosta do zrobienia.
Jak zrobić sushi?

Sushi to popularna japońska potrawa, która nie jest taka prosta do zrobienia.

Potrawy na Halloween
Potrawy na Halloween

Pamiętajcie, że potrawy na Halloween mają przerażać wyglądem, a nie smakiem!

Polecamy
Zdrowa przegryzka dla mózgu
Zdrowa przegryzka dla mózgu

Ileż to razy wychodząc z domu zdarzało nam się nerwowo szukać zostawionych gdzieś kluczy, albo wracając ze sklepu z pełną torbą jedzenia uświadamiać sobie, że nie kupiliśmy tych kilku najpotrzebniejszych produktów? Jak temu zaradzić?

Sos chrzanowy
Sos chrzanowy

Jeżeli sos jest za gęsty, dolej więcej mleka. Ja do sosu dodaję kilka łyżek wywaru z mięsa, ale nie jest to konieczne.

Ostatnio czytane
Zdrowa przegryzka dla mózgu
Zdrowa przegryzka dla mózgu

Ileż to razy wychodząc z domu zdarzało nam się nerwowo szukać zostawionych gdzieś kluczy, albo wracając ze sklepu z pełną torbą jedzenia uświadamiać sobie, że nie kupiliśmy tych kilku najpotrzebniejszych produktów? Jak temu zaradzić?

Sos chrzanowy
Sos chrzanowy

Jeżeli sos jest za gęsty, dolej więcej mleka. Ja do sosu dodaję kilka łyżek wywaru z mięsa, ale nie jest to konieczne.

Popularne
Fakty i mity o waflach ryżowych
Fakty i mity o waflach ryżowych

Chcąc być świadomym tego, co jemy warto poznać wszystkie fakty i mity, które krążą wokół tej coraz popularniejszej przekąski.

Humus
Humus

Humus jest jedną z najpopularniejszych arabskich przekąsek. Jest spożywany z chlebkiem typu pita, lub nabierany na kawałki warzyw.

Polecamy