Potrawy na Halloween
2017-10-25 11:22:22Halloween zbliża się wielkimi krokami. Święto to jest coraz bardziej popularne w naszym kraju, a ozdoby związane z nim możemy kupić w wielu polskich sklepach. W ten dzień sporo osób organizuje imprezy halloween'owe, z różnego rodzaju zabawami i strasznym menu. Aby zaskoczyć gości warto przygotować jedzenie, które będzie naprawdę kreatywnie zrobione. Pamiętajcie tylko, że potrawy na Halloween mają przerażać wyglądem, a nie smakiem!
Straszne kruche ciasta
Wymieszaj ze sobą 200 gram mąki pszennej, łyżeczkę proszku do pieczenia i odrobinę soli. Dodaj dodaj jajko, 100 gram cukru i 100 gram masła. Ciasto dokładnie wyrób i wsadź do lodówki na około godzinę. Po tym czasie rozwałkuj dokładnie je i wytnij z nich "straszne" kształty: dynie, duszki, pająki itd. Ciastka piecz około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Udekoruj je lukrem, kolorowymi, jadalnymi pisakami i cukierkami.
Papryka z horroru
W garnku podsmaż na oliwie dużą, posiekaną cebulkę. Dodaj 2 ząbki czosnku i 300 gram mięsa mielonego (może być wołowe, wieprzowe). Dodaj do smaku sól, pieprz i ostrą paprykę. Mięso podsmażaj przez około 20 minut na wolnym ogniu. Paprykę dokładnie umyj, wydrąż środek i odkrój górę w ten sposób, aby została tzw. czapeczka. Małym nożykiem wytnij w papryce trójkątne oczy i nos, żeby powstał mroczny grymas. Paprykę nafaszeruj mięsem, dodaj odrobinę sera żółtego i wszystko zapiecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Banany duchy
Obierz banana ze skórki, przekrój go w taki sposób, aby góra owocu została, tworząc główkę ducha. Z czekoladowych, małych cukierków ułóż oczy, a z większych usta. Banana polej sokiem ze świeżej cytryny, w ten sposób nie będą czarniały.
Mandarynki-dynie
Obierz mandarynki ze skórek. Z zielonego selera wykrój małe prostokątne kawałki, które będą tworzyły ogonek mandarynkowej dyni. Kawałki selera umieść w mandarynce. Gotowe!
gol
fot. pixabay.com