Przepis na bezy
Jak zrobić bezy?
2018-03-21 06:53:15Są desery, które uwielbia prawie każdy. Jednym z nich jest beza - cudownie słodka i niesamowicie smaczna. Jej sekret tkwi w odpowiednio ubitych białkach oraz odpowiedniej ilości cukru. Przepis na bezy nie jest trudny, a cudownie puszyste smakołyki wykonamy dosłownie w kilka chwil. Tak samo, jak tort bezowy, ktory jest niesamowicie łatwy do zrobienia. Oto przepis na bezy, który na pewno polubicie.
Beza - przepis
Sekretem dobrej bezy jest idealnie ubity białko, odpowiednia ilość cukru oraz sposób przyrządzania tego doskonałego deseru. Przedstawiamy wam przepis na bezy z 5 białek. Aby beza wyszła jeszcze lepiej, warto wcześniej wyjąć jajka z lodówki i ogrzać je do temperatury pokojowej. Jajka rozbijamy, białka umieszczamy w misce i zaczynamy ich ubijanie odpowiednim mikserem. Po chwili dodajemy szczyptę soli i nadal miksujemy wszystko na wysokich obrotach. Kiedy nasze białka są już ubite na sztywne, dodajemy do nich stopniowo około 250 gram bardzo drobnego cukru. Wszystko miksujemy na wysokich obrotach, pamiętając o tym, aby "nie przebić" białek. Gotową masę przekładamy na blachę, na której układamy papier do pieczenia. Z bialek tworzymy małe beziki za pomocą rękawa cukierniczego. Bezy pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 50 minut.
Tort bezowy
Aby zrobić tort bezowy, należy wykorzystać przepis na bezy w powyższego przepisu i piec spody w dokładnie taki sam sposób z jedyną róznicą, że z masy białkowej nie tworzymy małych bez, ale większe, okrągłe spody tortowe. Idealną masą do tortu bezowego jest krem z mascarpone i owocami. Do miski dodajemy około 300 gram serka mascarpone, dodajemy 6 łyżek mleka skondensowanego, 2 łyżki soku z cytryny i odrobinę aromatu waniliowego. Wszystko dokładnie miksujemy i przekładamy na tort bezowy. Deser przekładamy drugim spodem i dodajemy owoce. Idealnie będą pasować maliny, jagody i jeżyny, ale równie dobrze będą smakować brzoskwinie, jabłka lub inne owocy. Tort bezowy świetnie komponuje się także z orzechami, daktylami i dżemem. Tylko od nas zależy, jakie skladniki dodamy do niego. Możemy mieć jednak pewność - tego typu deser idealnie będzie smakować z praktycznie każdym słodkim dodatkiem.
gol
fot. pixabay.com