Przepis na chipsy dyniowe
2017-10-02 10:33:19Dynia zdecydowanie króluje aktualnie na naszych stołach. To cudowne warzywo jest niezwykle aromatyczne i smaczne, można z niego wyczarować przeróżne potrawy, zarówno słodkości, jak i wytrawne dania, które podbiją podniebienia niejednej osoby. Świetnym sposobem na wykorzystanie dyni jest zrobienie chipsów, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Tego typu przekąska świetnie wkomponuje się w jesienny klimat i posmakuje niejednemu koneserowi chipsów.
Przepis na chipsy dyniowe
Dynię obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. W miseczce mieszamy ze sobą 1/4 szklanki oliwy, z dodatkiem mielonego pieprzu, odrobiną chili i soli. Sosem polewamy naszą dynię, na koniec skrapiamy całość sokiem z cytryny. Możemy również dodać listki świeżych ziół, które sprawią, że chipsy będa miały niepowtarzalny aromat. Dynię zapiekamy w piekarniku, w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Chipsy podajemy z keczupem, sosem czosnkowym lub wedle uzania. Świetnie pasują również z konfiturą i sosem słodko-kwaśnym.
gol
fot. pexels.com