Dania główne - Kulinaria

Przepis na domową pizzę

2017-07-20 11:57:55

Włoska kuchnia jest jedną z najsmaczniejszych na świecie. Aromatyczna, pobudzająca zmysły ma swoich koneserów we wszystkich krajach. Jedną z ulubionych potraw włoskiej kuchni jest pizza, która podbiła świat. Aby zrobić domowe ciasto na pizzę nie trzeba spędzić wielu godzin w kuchni. Przepis na pizzę jest prosty i nie wymaga wyjątkowych zdolności kulinarnych. A jej smak i aromat jest jedyny w swoim rodzaju!

domowa pizza

Jak zrobić ciasto na pizzę?

Do 1/2 szklanki z ciepłą wodą dodajemy 20 gram drożdży i łyżeczkę cukru. Całość rozpuszczamy i dokładnie mieszamy. W misce umieszczamy 250 gram mąki, 2 łyżeczki oliwy, szczyptę gałki muszkatołowej i odrobine soli. Dodajemy rozczyn drożdżowy i całość formujemy w ciasto. Odstawiamy na pół godziny pod przykryciem w ciepłe miejsce. 

Sos do pizzy

3 duże pomidory, 1/2 czerwonej papryki i cebulę kroimy na kawałki i podsmażamy na oliwie. Dodajemy 2 ząbki czosnku, sól, łyżeczkę ziół prowansalskich i wszystko dusimy przez 15 minut. Całość blendujemy.

Ciasto wałkujem i formujemy placek do pizzy, smarujemy sosem i dodajemy ulubione dodatki. Pieczemy w piekarniku przez około 15-20 minut w temperaturze 250 stopni.

Jakie dodatki do pizzy są najlepsze?

Do pizzy idealnie pasuje włoska mozzarella, sery pleśniowe, rukola oraz świeże pomidory. Warto również zaopatrzyć się w prawdziwą, włoską oliwę, która świetnie komponuje się z domową pizzą i świeżym, pysznym ciastem. Zwolennicy mięsnych smaków powinni spróbować szynki parmeńskiej, prosciutto, lub bekonu, który również świetnie pasuje do pizzy.

gol

fot. pixabay.com

Słowa kluczowe: włoska kuchnia, sos do pizzy, jak zrobić pizzę, ciasto na pizzę
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Warto przeczytać
Wigilijne łazanki z kapustą i grzybami
Wigilijne łazanki z kapustą i grzybami

Święta to ważny i radosny okres. Tradycje przekazywane są z pokolenia na pokolenie, z pośród nich kluczową rolę odgrywają potrawy na wigilijnym stole.

Puree
Puree

Na początek ziemniak. Jedli go już wszyscy, gdyż związany jest z naszą kuchnią jak bocian z polską łąką.

Zobacz także
leczo
Jak zrobić leczo?

Leczo jest potrawą, która posiada swoich miłośników na całym świecie.

burger
Krowarzywa, czyli filozofia jedzenia Warszawa

„Jesteś tym, co jesz” – mówi stare i znane powiedzenie.

domowa pizza
Przepis na domową pizzę

W domowym zaciszu łatwo zrobić pyszną, włoską pizzę!

Ostatnio czytane
Wigilijne łazanki z kapustą i grzybami
Wigilijne łazanki z kapustą i grzybami

Święta to ważny i radosny okres. Tradycje przekazywane są z pokolenia na pokolenie, z pośród nich kluczową rolę odgrywają potrawy na wigilijnym stole.

Puree
Puree

Na początek ziemniak. Jedli go już wszyscy, gdyż związany jest z naszą kuchnią jak bocian z polską łąką.

Popularne
Gyros
Gyros

Przepis na przepyszny gyros. Jest prosty w przyrządzeniu i niesamowicie smaczny.

Puree
Puree

Na początek ziemniak. Jedli go już wszyscy, gdyż związany jest z naszą kuchnią jak bocian z polską łąką.