Zupy - Kulinaria

Przepis na domowy żurek

2015-04-02 07:58:42

Żurek – zupa choć pyszna to nie taka prosta. Należy pamiętać o kilku podstawowych kwestiach, by delektować się jej smakiem. Podstawą jest wywar, bo to on nadaje smaku całej zupie. Oczywiście, nie zapominając o pozostałych składnikach, takich jak kiełbasa, zakwas, grzyby i przyprawy. Głównym składnikiem jest jednak duża, duża, duża ilość uczucia.

Wywar do żurku, należy gotować przez 2—3 godziny. Składa się on z dobrze dobranego mięsa, takiego jak wołowina, indyk czy kura. Powinno się dodać również wędzonki i boczku, który nada naszej zupie odpowiedniego smaku i aromatu. Kolejnym etapem gotowania jest dodanie białej kiełbasy, nie za tłustej, ale za to dobrze przyprawionej. Zakwas, składnik bez którego żurek nam nie wyjdzie, możemy w prosty sposób wykonać w domu. Wystarczy poświęcić na to 5-6 dni, używając jedynie mąki i wody. Według szefa kuchni Adama Komara, szefa kuchni restauracji Belvedere, dodanie suszonych grzybów tylko wzbogaci smak naszego żurku. Tak jak dodanie świeżego majeranku, który nada odpowiedni aromat i smak. Świeżo tarty chrzan, dobrej jakości śmietana są ważnym elementem naszej zupy.

Warto jeszcze zwrócić uwagę na kolejność dodawania poszczególnych składników, która jak się okazuje jest bardzo ważna. Zakwas musi być dodany w odpowiednim momencie, by mąka mogła się zagotować. Tak ugotowany i doprawiony solą oraz pieprzem żurek podajemy z kiełbasą, jajkiem i odrobiną śmietany.



Źródło: newsrm.tv

Fot. Wiki Commons

Słowa kluczowe: żurek przepis wielkanoc, jak przygotować żurek
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Warto przeczytać
Wigilijny barszcz na kilka sposobów!
Wigilijny barszcz na kilka sposobów!

Zobacz, jak ugotować prosty i wyjątkowy barszcz wigilijny!

Zupa grzybowa
Zupa grzybowa

Zupa grzybowa to tradycyjna potrawa wigilijna i nie może jej zabraknąć na żadnym świątecznym stole.

Zobacz także
Jak zrobić chłodnik? Proste i pyszne przepisy
Jak zrobić chłodnik? Proste i pyszne przepisy

Chłodnik jest świetną alternatywą dla ciężkich i tłustych zup, które niechętnie spożywamy w upały.

Wigilijny barszcz na kilka sposobów!
Wigilijny barszcz na kilka sposobów!

Zobacz, jak ugotować prosty i wyjątkowy barszcz wigilijny!

Chłodnik dla ochłody
Chłodnik dla ochłody

Chłodnik jest idealnym rozwiązaniem, gdy panuje upał, a my chcemy zjeść smaczną zupę nawet w gorący dzień,

Ostatnio czytane
Wigilijny barszcz na kilka sposobów!
Wigilijny barszcz na kilka sposobów!

Zobacz, jak ugotować prosty i wyjątkowy barszcz wigilijny!

Zupa grzybowa
Zupa grzybowa

Zupa grzybowa to tradycyjna potrawa wigilijna i nie może jej zabraknąć na żadnym świątecznym stole.

Popularne
Rosół
Rosół

Dzisiaj zupa. Pomimo, że nie przepadam za zupami, rosół z makaronem gotuję dosyć często, bo można ugotować więcej i szybko podgrzać by zaspokoić pierwszy głód.

Pyszna zupa mleczna
Pyszna zupa mleczna

Nie każdy ją lubi, dla mnie jest jednak wspaniałym śniadaniem, szczególnie w zimowe poranki.