Różności - Kulinaria

Przepis na hummus

2017-08-31 09:15:39

Hummus w ostatnim czasie stał się niezwykle popularny. Ta smakowita pasta z ciecierzycy, lub cieciorki to podstawa kuchni Bliskiego Wschodu, ale również kaukaskiej oraz żydowskiej, libańskiej i arabskiej. Znana jest również w Grecji i wielu innych krajach. Także w Polsce hummus został doceniony, nie tylko przez fanów kuchni wegańskiej i przepisów wegańskich. Domowy hummus można zrobić w kilka chwil i nie potrzebujemy do tego wyjątkowych umiejętności kulinarnych. Kilka specjalnych składników i każdy z nas będzie mógł się cieszyć swoim domowym hummusem.

hummus

Jak zrobić hummus?
Do zrobienia hummusu niezbędna będzie ciecierzyca, lub cieciorka. W sklepach można kupić gotowe puszki już ugotowanej ciecierzycy. Odsączamy ją, przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki soku z limonki, 2 wyciśnięte ząbki czosnku, 4 łyżki pasty tahini, 2 łyżki oliwy z oliwek, odrobinę soli, pieprzu oraz łyżeczkę kuminu. Wszystko miksujemy na gładką masę.

Oczywiście to nie jedyna wersja hummusu. Możemy go zrobić z suszonymi pomidorami, ostrą papryką, lub oliwkami. Tak naprawdę wszystko zależy od naszego pomysłu i tego, na co mamy ochotę. Hummus smakuje dobrze prawie ze wszystkim!

Z czym najlepiej zjeść hummus?
Hummus świetnie komponuje się ze świeżą bagietką, kanapkami z awokado i jajkiem, lub dobrą wędliną. Dobrze jest go podawać skropionego oliwą z oliwek, w towarzystwie świeżego rozmarynu, sezamu, kuminu i przypraw. Pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje!

gol

fot. pixabay.com

Słowa kluczowe: jak zrobić hummus, wegańskie przepisy, wegańskie potrawy, pasta z ciecierzycy
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Warto przeczytać
Grzyby służą zdrowiu
Grzyby służą zdrowiu

Początek jesieni to najlepszy sezon na podstawowy składnik tradycyjnej kuchni polskiej – grzyby. Oprócz wspaniałego aromatu i smaku mają w sobie liczne właściwości odżywcze, a nawet antynowotworowe.

8 prostych przepisów na andrzejkowe przekąski
8 prostych przepisów na andrzejkowe przekąski

Zobaczcie, jak szybko wyczarować na talerzu pyszne przekąski andrzejkowe!

Zobacz także
dziewczynka
Najpopularniejsze imiona nadawane w Polsce

Sprawdź, jak rodzice nazywali swoje pociechy w ostatnich latach!

owsianka
Owsianka na śniadanie - szybko, smacznie, zdrowo!

Owsianka to jedno z najbardziej uniwersalnych dań na śniadanie.

hummus
Przepis na hummus

Hummus jest niezwykle aromatyczny i idealnie pasuje do świeżego pieczywa.

Ostatnio czytane
Grzyby służą zdrowiu
Grzyby służą zdrowiu

Początek jesieni to najlepszy sezon na podstawowy składnik tradycyjnej kuchni polskiej – grzyby. Oprócz wspaniałego aromatu i smaku mają w sobie liczne właściwości odżywcze, a nawet antynowotworowe.

8 prostych przepisów na andrzejkowe przekąski
8 prostych przepisów na andrzejkowe przekąski

Zobaczcie, jak szybko wyczarować na talerzu pyszne przekąski andrzejkowe!

Popularne
Fakty i mity o waflach ryżowych
Fakty i mity o waflach ryżowych

Chcąc być świadomym tego, co jemy warto poznać wszystkie fakty i mity, które krążą wokół tej coraz popularniejszej przekąski.

Humus
Humus

Humus jest jedną z najpopularniejszych arabskich przekąsek. Jest spożywany z chlebkiem typu pita, lub nabierany na kawałki warzyw.

Polecamy