Przepis na muffiny z jagodami
2017-08-02 13:59:13Świeże jagody to zdecydowanie te owoce, które kojarzą nam się z latem. Ich cudowny smak i aromat idealnie komponuje się z różnego rodzaju wypiekami. Słodkie cupcake, czy też muffiny z jagodami to cudowna kwintesencja smaku lata. Tego typu ciastka robi się niezwykle szybko, a ich smak nie bez powodu podbił podniebienia tak wielu osób!
Jak zrobić muffiny jagodowe?
Do jednej miski wsyp wszystkie suche produkty: 250 gram mąki, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szklankę brązowego cukru i odrobinę cukru waniliowego. W drugiej misce wymieszaj mokre dodatki: 2 jajka, 1/2 kostki roztopionego masła oraz szklankę mleka. Następnie bardzo delikatnie wymieszaj łyżką wszystkie składniki. Nie łącz ich idealnie. Ciasto ma być połączone niedokładnie. Na koniec dodajemy szklankę umytych jagód i delikatnie mieszamy ciasto.
Foremki do muffinów
Do wykonania muffinów potrzebne będą odpowiednie foremi (możesz kupić je TUTAJ). Należy je wysmarować masłem i wyłożyć masą do 3/4 wysokości, ponieważ muffiny będą rosnąć w piecu. Ciastka pieczemy przez około 20 minut, w temperaturze 180 stopni.
Muffiny możemy posypać cukrem pudrem, polać czekoladą, lub lukrem. Idealnie pasują z zimnym mlekiem i aromatyczną kawą.
gol
fot. pixabay.com