Przepis na sorbet owocowy
2017-08-09 11:50:24W upalny dzień zjedzenie lodów jest wręcz przymusem. Pyszne mrożone desery nie tylko schłodzą nas w letnie upały, ale przede wszystkim będą rewelacyjnie smakować, dostarczając nam dodatkowo witamin, które dodadzą nam energii. Lżejszą wersją lodów z dodatkiem śmietanki i mleka są sorbety. Pełne pysznych, świeżych owoców są idealną przekąską, która jest lekka i smakuje naprawdę świetnie. Przepis na sorbet nie jest trudny, a jego wykonanie zajmie nam dosłownie chwilkę!
Jak zrobić sorbet?
Sorbet jest deserem z dużą ilością owoców, dlatego potrzebne nam będą sezonowe owoce, które lubimy najbardziej. Można wykorzystać również cytrusy, które rewelacyjnie smakują w wersji zmrożonej. Owoce np. mango i pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Miksujemy z kilkoma łyżkami soku cytrynowego, listkami mięty i łyżką miodu. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do naczynia, które wstawiamy na 2 godziny do zamrażalnika. Można również przełożyć masę sorbetową do małych pojemniczków, do których wkładamy patyczki. W taki sposób możemy otrzymać sorbety owocowe na patyku.
gol
fot. pixabay.com