Dania główne - Kulinaria

Przepis na szybkie spaghetti bolognese

2017-03-28 13:12:08

Makarony podbiły serca miliona osób na całym świecie. Jednym z ulubionych, typowo włoskich przepisów jest spaghetti bolognese. Niezwykle aromatyczne i pyszne danie, które przygotujecie w kilkanaście minut. Zobaczcie sami!


Na patelni podsmażamy na oliwie pokrojoną cebulę i 2 ząbki czosnku. Po kilku minutach dodajemy 400g mielonego mięsa. Całość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy około 15 minut. Dodajemy puszkę pokrojonych pomidorów, kilka listków świeżej bazyli i łyżeczkę oregano. Wszystko mieszamy i podsmażamy jeszcze przez 10 minut.

W garnku gotujemy 250g makaronu. Pamiętajcie, żeby posolić wodę! Po około 10 minutach odcedzamy ugotowany makaron i mieszamy z mięsnym sosem. Podajemy z parmezanem.

gol

fot. pixabay.com

Słowa kluczowe: przepis na spaghetti bolognese, jak zrobić spaghetti bolognese, spagetti bolognese
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
Jak zrobić idealny kotlet schabowy?
Jak zrobić idealny kotlet schabowy?

Kotlet schabowy to popularne danie, które podbiło serce Polaków.

Sposoby na tortillÄ™
Sposoby na tortillę

Z kurczakiem, mięsem mielonym, a może na słodko?

Jak zrobić gulasz?
Jak zrobić gulasz?

Gulasz to wyśmienite danie jednogarnkowe, które przygotujecie w kilka chwil.

Polecamy
Syty kociołek z mięsem i ziemniakami
Syty kociołek z mięsem i ziemniakami

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Mięso kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Zalewamy je pomidorami w zalewie.

Gulasz wołowy z porem
Gulasz wołowy z porem

Mięso pokroić w małą kostkę (wtedy szybciej zmięknie), cebulę i por w półkrążki.

Ostatnio czytane
Syty kociołek z mięsem i ziemniakami
Syty kociołek z mięsem i ziemniakami

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Mięso kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Zalewamy je pomidorami w zalewie.

Gulasz wołowy z porem
Gulasz wołowy z porem

Mięso pokroić w małą kostkę (wtedy szybciej zmięknie), cebulę i por w półkrążki.

Popularne
Gyros
Gyros

Przepis na przepyszny gyros. Jest prosty w przyrządzeniu i niesamowicie smaczny.

Puree
Puree

Na początek ziemniak. Jedli go już wszyscy, gdyż związany jest z naszą kuchnią jak bocian z polską łąką.

Polecamy