Przepis na Zieloną Zupę
2014-09-25 12:16:18Przedstawiamy interesujący przepis na zupę Caldo Verde (Zieloną Zupę) autorstwa Jana Kuronia.
Caldo Verde (Zielona Zupa)
Składniki:
1 opakowanie Szpinaku Fit&Easy
1 duża cebula
2 ugotowane piersi z kurczaka lub wygotowane mięso rosołowe
100 g chorizo
½ główki młodej kapusty
1 zielona papryka
3 ząbki czosnku
4 ziemniaki
Jarmuż lub Roszponka Fit&Easy
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz, 1 łyżeczka wędzonej papryki
Puszka fasoli w zalewie
½ pęczka kolendry
1 litr wywaru z kurczaka
Przygotowanie:
Na oliwie z oliwek podsmaż pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Następnie dodaj paprykę pokrojoną w paski oraz ziemniaki, chorizo, wędzoną paprykę i czosnek. Duś 2–3 minuty. Całość zalej wywarem lub rosołem i dodaj posiekaną młodą kapustę. Gotuj do miękkości warzyw. Pod koniec umieść w garnku pokrojony jarmuż i gotuj go około 3 minuty. Jeżeli zupa jest Twoim zdaniem za mało treściwa, dodaj w tym samym czasie co jarmuż fasolę z puszki. Podawaj z posiekaną kolendrą. W ostatniej minucie gotowania dodaj szpinak.
ip