Różności - Kulinaria

Przepisy na jesienne konfitury

2017-10-10 13:29:21

Jesień może nie rozpieszcza nas w tym roku pogodą, ale i tak nie możemy narzekać na wspaniałe owoce i warzywa, którymi darzy nas ta pora roku. Dobrocie natury należy jak najlepiej wykorzystać i zrobić zapasy na zimę, która w tym roku ma podobno trwać dłużej, niż zazwyczaj. Świetnym sposobem na zatrzymanie odrobiny słońca w słoiku jest zrobienie własnych, domowych dżemów i konfitur. Pyszne smakołyki na pewno będą nam przypominać promyki słońca, a jesienna herbata z dodatkiem pysznej konfitury zasmakuje jeszcze lepiej!

Przepisy na jesienne konfitury

Brzoskwiniowa konfitura z kardamonem
Kilogram obranych brzoskwiń zasypujemy 250 gramami cukru. Odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie owoce gotujemy przez około 30 minut, dodajemy 2 łyżki soku z cytryny i odrobinę kardamonu. Konfiturę studzimy, a następnie przekładamy do słoiczków.

Konfitura z czarnej porzeczki i aronii
100 gram aroni i 100 gram czarnej porzeczki zasypujemy 200 gramami cukru. Odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie owoce gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godziny, aż całość zgęstnieje, dodajemy odrobinę wanilii i jeszcze chwilke smażymy. Studzimy, a następnie przekładamy do słoiczków.

Dżem jabłkowy z cynamonem
Kilogram jabłek zasypać 200 gramami cukru, odstawić na godzinę. Następnie jabłka gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu, dodajemy łyżeczkę cynamonu i łyżeczkę cukru waniliowego. Gotowy dżem przekładamy do słoików.

gol

fot. pixabay.com

Słowa kluczowe: jak zrobić dżem, jak zrobić konfiturę, domowy dżem
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
Przepis na domek z piernika
Przepis na domek z piernika

Domek z piernika nie tylko pięknie wygląda, ale przede wszystkim dobrze smakuje.

Jak zrobić majonez?
Jak zrobić majonez?

Domowy majonez jest pyszny i zdecydowanie smakuje lepiej od sklepowego.

Sushi to popularna japoÅ„ska potrawa, ktÃłra nie jest taka prosta do zrobienia.
Jak zrobić sushi?

Sushi to popularna japońska potrawa, która nie jest taka prosta do zrobienia.

Polecamy
Jak zrobić sos serowy [PRZEPIS]
Jak zrobić sos serowy [PRZEPIS]

Sos serowy pasuje do wielu dań. Jego dodatkowym atutem jest prosty sposób przyrządzenia, ale i mały zasób finansowy! Zobaczcie, jakie to proste.

Nowa odsłona sera!
Nowa odsłona sera!

Wiele osób uważa ser żółty za produkt niezdrowy. Nic bardziej mylnego. Dietetycy zalecają jego spożycie, ponieważ zawiera w sobie wiele cennych wartości mineralnych i witamin, a przede wszystkim pełnowartościowe białka i największą wśród wszystkich produktów nabiałowych ilość wapnia.

Ostatnio czytane
Jak zrobić sos serowy [PRZEPIS]
Jak zrobić sos serowy [PRZEPIS]

Sos serowy pasuje do wielu dań. Jego dodatkowym atutem jest prosty sposób przyrządzenia, ale i mały zasób finansowy! Zobaczcie, jakie to proste.

Nowa odsłona sera!
Nowa odsłona sera!

Wiele osób uważa ser żółty za produkt niezdrowy. Nic bardziej mylnego. Dietetycy zalecają jego spożycie, ponieważ zawiera w sobie wiele cennych wartości mineralnych i witamin, a przede wszystkim pełnowartościowe białka i największą wśród wszystkich produktów nabiałowych ilość wapnia.

Popularne
Fakty i mity o waflach ryżowych
Fakty i mity o waflach ryżowych

Chcąc być świadomym tego, co jemy warto poznać wszystkie fakty i mity, które krążą wokół tej coraz popularniejszej przekąski.

Humus
Humus

Humus jest jedną z najpopularniejszych arabskich przekąsek. Jest spożywany z chlebkiem typu pita, lub nabierany na kawałki warzyw.

Polecamy