Ryba po grecku
2010-04-26 09:16:08RYBA PO GRECKU – TRADYCYJNA
Składniki:
- 2 średnie cebule
- 1 mały seler
- 2 pietruszki
- 3 średnie marchewki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz, cukier do smaku
- 3 łyżki oleju, plus olej do smażenia ryby
- 3 - 4 łyżki mąki
- 1 kg ryby (filet)
- cytryna i natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
Wszystkie warzywa korzeniowe obrać, umyć i zetrzeć na tarce na grubym oczku. Cebulę obrać, pokroić w półkrążki. Do rondelka wlać olej, dodać wszystkie warzywa, przyprawy i poddusić do miękkości. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilkę poddusić.
Rybę podzielić na porcję, doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na oleju. Usmażoną rybę wyłożyć na półmisek i obłożyć ciepłym sosem. Gotowa rybę po grecku udekorować cząstkami cytryny i natką pietruszki.
Potrawę można podawać na ciepło lub zimno.
Smacznego!
Autor: Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Przepis stworzony na bazie półproduktów firmy SEKO SA
Fot. SEKO SA
JJ/ip