Ryż na słodko z truskawkami
2008-09-20 11:08:23Składniki:
- dwa woreczki ryżu białego
- opakowanie mrożonych truskawek
- 3 łyżeczki cukru
- bita śmietana
- 0,2 l mleka
- cukier waniliowy
Wykonanie:
1. Gotujemy ryż ok. 15 minut.
2. Opakowanie truskawek wrzucamy do garnka i stawiamy na lekkim ogniu, cały czas mieszając. Pod wpływem ciepła truskawki się rozmrożą i stworzy się truskawkowy sos. Jeśli truskawki są kwaśne dodajemy według uznania kilka łyżeczek cukru.
3. Bitą śmietanę ubijamy mikserem z mlekiem i cukrem waniliowym.
4. Ugotowany ryż odsączamy. Nakładamy na talerze. Następnie polewamy sosem truskawkowym z truskawkami. Na wierzch kładziemy kilka kleksów bitej śmietany.
5. Można podawać na ciepło bądź na zimno z kilkoma gałkami lodów.
Magdalena Kubik
(magdalena.kubik@dlastudenta.pl)
- dwa woreczki ryżu białego
- opakowanie mrożonych truskawek
- 3 łyżeczki cukru
- bita śmietana
- 0,2 l mleka
- cukier waniliowy
Wykonanie:
1. Gotujemy ryż ok. 15 minut.
2. Opakowanie truskawek wrzucamy do garnka i stawiamy na lekkim ogniu, cały czas mieszając. Pod wpływem ciepła truskawki się rozmrożą i stworzy się truskawkowy sos. Jeśli truskawki są kwaśne dodajemy według uznania kilka łyżeczek cukru.
3. Bitą śmietanę ubijamy mikserem z mlekiem i cukrem waniliowym.
4. Ugotowany ryż odsączamy. Nakładamy na talerze. Następnie polewamy sosem truskawkowym z truskawkami. Na wierzch kładziemy kilka kleksów bitej śmietany.
5. Można podawać na ciepło bądź na zimno z kilkoma gałkami lodów.
Magdalena Kubik
(magdalena.kubik@dlastudenta.pl)
Słowa kluczowe: Ryż na słodko z truskawkami