Sałatka owocowa
2008-08-01 23:08:01Składniki:
- arbuz 1 kg
- banany 3 sztuki
- kiwi 3 sztuki
- pomarańcze 3 sztuki
- cytryna 1 sztuka
- brzoskwinia 1 sztuka
Etapy przygotowania:
1. Arbuza należy przekroić na pół lub podzielić na 3 części (chodzi o to żeby wykorzystać jego grubą skórę jako półmisek), następnie należy podzielić miąższ na małe cząstki (najlepiej użyć okrągłej, deserowej łyżeczki do owoców uzyskując efekt kuleczek).
2. Banany należy pokroić w plasterki bądź grube ćwiartki. Kiwi kroimy w plasterki, a następnie w ćwiartki. Pomarańcze najlepiej prezentują się w dużych kawałkach, najlepiej kiedy rozdzielimy je palcami (ewentualnie duże sztuki możemy pokroić dodatkowo na pół).
3. Całość skrapiamy sokiem z cytryny. Jest to doskonały sposób na lekką, wieczorną przekąskę, która stanowić może uzupełnienie letniej diety.
Kinga Matoga
(kinga.matoga@dlastudenta.pl)
- arbuz 1 kg
- banany 3 sztuki
- kiwi 3 sztuki
- pomarańcze 3 sztuki
- cytryna 1 sztuka
- brzoskwinia 1 sztuka
Etapy przygotowania:
1. Arbuza należy przekroić na pół lub podzielić na 3 części (chodzi o to żeby wykorzystać jego grubą skórę jako półmisek), następnie należy podzielić miąższ na małe cząstki (najlepiej użyć okrągłej, deserowej łyżeczki do owoców uzyskując efekt kuleczek).
2. Banany należy pokroić w plasterki bądź grube ćwiartki. Kiwi kroimy w plasterki, a następnie w ćwiartki. Pomarańcze najlepiej prezentują się w dużych kawałkach, najlepiej kiedy rozdzielimy je palcami (ewentualnie duże sztuki możemy pokroić dodatkowo na pół).
3. Całość skrapiamy sokiem z cytryny. Jest to doskonały sposób na lekką, wieczorną przekąskę, która stanowić może uzupełnienie letniej diety.
Kinga Matoga
(kinga.matoga@dlastudenta.pl)
Słowa kluczowe: Sałatka owocowa arbuz baba kiwi