Sałatka z kukurydzy z szynką
2008-07-05 16:13:18Składniki:
- 50 dkg kukurydzy z puszki
- 20 dkg gotowanej szynki konserwowej
- 1 pomidor
- do sosu: 2 jajka na twardo, 1 pęczek koperku, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka kefiru lub jogurtu naturalnego, sól, pieprz
Przygotowanie:
Kukurydzę należy starannie osączyć i wsypać do głębokiego półmiska. Następnie należy dodać wąsko pokrajaną szynkę i drobno posiekana białka jajek na twardo. Żółtka rozgnieść widelcem i utrzeć z musztardą na gładką masę. Wszystko należy doprawić solą i pieprzem, dodać jogurt naturalny, bądź kefir i drobno posiekany koperek. Sałatkę polewamy otrzymanym sosem, lekko mieszamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Pomidor posłuży nam do ozdobienia sałatki drobnymi kawałkami.
Kinga Matoga
(kinga.matoga@dlastudenta.pl)
- 50 dkg kukurydzy z puszki
- 20 dkg gotowanej szynki konserwowej
- 1 pomidor
- do sosu: 2 jajka na twardo, 1 pęczek koperku, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka kefiru lub jogurtu naturalnego, sól, pieprz
Przygotowanie:
Kukurydzę należy starannie osączyć i wsypać do głębokiego półmiska. Następnie należy dodać wąsko pokrajaną szynkę i drobno posiekana białka jajek na twardo. Żółtka rozgnieść widelcem i utrzeć z musztardą na gładką masę. Wszystko należy doprawić solą i pieprzem, dodać jogurt naturalny, bądź kefir i drobno posiekany koperek. Sałatkę polewamy otrzymanym sosem, lekko mieszamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Pomidor posłuży nam do ozdobienia sałatki drobnymi kawałkami.
Kinga Matoga
(kinga.matoga@dlastudenta.pl)
Słowa kluczowe: przepisy kulinarne sałatka z kukurydzą i szynką kukurydza szynka kulinaria gotowanie