Słodki dar Venus
2006-07-03 17:45:33Pod owym tajemniczym określeniem, kryje się skądinąd bardzo pospolity i co za tym idzie- niedoceniany owoc: truskawka, która ze względu na swój wyjątkowo soczysty kolor i sercowaty kształt, była niegdyś uważana za symbol rzymskiej bogini piękna i miłości- Venus. Dawniej kojarzona z boskim pięknem, współcześnie, zepchnięta z piedestału, doceniana jest w zasadzie tylko za wyjątkowe walory smakowe. Większość z nas zapomina bowiem, bądź nie wie o tym, że truskawka należy do najzdrowszych i najbardziej dietetycznych owoców.
Truskawki to przede wszystkim bogate źródło witaminy C – jej dzienne zapotrzebowanie zaspokajane jest już przez 20 dag tych niezwykle aromatycznych owoców. Niedobór tej witaminy, prowadzi do obniżenia ogólnej odporności organizmu, zwiększenia się poziomu cholesterolu we krwi oraz wielu poważnych schorzeń, m.in. szkorbutu. Truskawki zawierają również pokaźną dawkę witamin: K, B2, PP, a także karotenu, czyli prowitaminy A. Ogółem mówiąc, witaminy te wpływają korzystnie na układ nerwowy, wzmacniają wzrok, regulują poziom cholesterolu i cukru we krwi. Oprócz witamin, truskawki zawierają cenne składniki mineralne: żelazo, wapń, fosfor, a także mangan i kobalt, które są niezbędne przede wszystkim do utrzymania prawidłowej struktury kości i zębów. Truskawki mają też działanie bakteriobójcze, ze względu na zawarte w nich fitoncydy (podobnie jak chrzan, czosnek i cebula).
Oprócz celów profilaktycznych, truskawki wykorzystywane są również w uzupełnieniu leczenia niektórych chorób. Ze względu na alkalizujące i moczopędne właściwości, zalecane są reumatykom, artretykom, oraz osobom z niewydolnością nerek i wątroby. Nawet osoby cierpiące na cukrzycę mogą bez obaw sięgać po truskawki, ponieważ zawierają one głównie fruktozę, która wchłaniana w jelitach, jest przekształcana bez udziału insuliny przez wątrobę w glukozę.
Truskawki są również z powodzeniem stosowane w dietetyce. Owoce te są niskokaloryczne (28 kcal w 100g), nie zawierają tłuszczu, są natomiast bogate w pektyny, które ułatwiają wydalanie, zmniejszają apetyt, a także utrudniają wchłanianie cukrów i tłuszczów. Co więcej, zawarte w truskawkach enzymy spalające tłuszcz i bromelina rozkładająca białko, sprawnie i skutecznie pomagają w trawieniu.
Ale to nie koniec dobroczynnych właściwości truskawek. Kosmetyczki polecają z nich maseczki - wybielającą (do truskawek dodajemy odrobinę oliwy), odświeżającą (z herbatą i miodem pszczelim) i nawilżająco- antybakteryjną (z kremem nawilżającym). Rozgniecione owoce stosuje się również jako środek przeciwko piegom i przebarwieniom twarzy.
Monika Śliwa