Słodki przepis na lukrowane ciasteczka
2012-12-13 08:54:16Pieczenie ciasteczek to w wielu domach tradycja. Wnętrz wypełnionych zapachem pysznego ciasta nie da się niczym zastąpić! Upieczone samodzielnie ciasteczka mogą być wspaniałym prezentem dla drugiej osoby, a także pysznym poczęstunkiem podczas spotkań z przyjaciółmi i rodziną. Największą przyjemnością jest dekorowanie kruchych wypieków, do których tradycyjnie niezbędny jest cukier puder.
Lukrowane pierniki z otrębami owsianymi
Składniki:
• 350 g mąki pszennej
• 150 g otrąb owsianych, np. firmy Kupiec
• 150 g sztucznego miodu
• 50 g cukru
• 1,5 łyżeczki sody spożywczej
• 2 łyżeczki przyprawy do piernika
• 1 łyżeczka kakao
• 100 g masła
• 1 jajko
• Cukier puder Kupiec do dekoracji
Sposób przygotowania:
W dużej misce mieszamy mąkę z otrębami, cukrem, sodą i kakao. Masło rozpuszczamy i razem z jajkiem, dodajemy do suchych składników w misce. Dokładnie mieszamy i zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy na placek o grubości 2-4 milimetrów. Następnie wycinamy foremkami kształty i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy przed pieczeniem posmarować pierniczki roztrzepanym białkiem i posypać np. orzechami. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180ºC, przez około 8-10 minut. Po upieczeniu możemy dowolnie udekorować lukrem. Pierniczki należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
ip