Surówki i sałatki - Kulinaria

Smaczne i zdrowe pomysły na kolację

2015-07-22 12:57:33

W pośpiechu często zapominamy, że powinniśmy jeść pięć posiłków dziennie. Dlatego kolacja jest równie ważna jak śniadanie czy obiad. Niejedzenie po godzinie 18 to mit (chyba, że kładziesz się spać o 20-21). Poniżej znajdziesz kilka przepisów, które wzmogą Twój apetyt na zdrowy, wieczorny posiłek

Sałatka z pomarańczy i buraków (4 porcje)
• 2 pomarańcze
• 2 buraki czerwone
• Mieszanka sałat
• Pomidorki koktajlowe
• 1 czerwona cebula
• ½ szklanki pestek dyni
• Oliwa z oliwek
• Sok z cytryny
• Musztarda
• Miód naturalny
• Pieprz czarny

Buraki ugotować i odstawić do ostygnięcia. Pomarańcze obrać i pokroić w małe cząstki, buraki w plasterki, a cebulę w piórka. Połączyć buraki z cebulą, pomarańczami, przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi i mieszanką sałat. Wymieszać sok z cytryny, musztardę, miód i oliwę z oliwek. Doprawić świeżo mielonym pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę. Całość posypać pestkami dyni.

 

Szaszłyki z indyka w ziołach prowansalskich z warzywami
• ½ porcji mięsa z indyka (60g)
• 1 średni pomidor
• ½ średniej papryki
• ½ małej cukinii
• 1 mała cebula
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka musztardy
• Zioła prowansalskie

Oliwę wymieszać z ziołami prowansalskimi i musztardą. Mięso z indyka pokroić w kostkę i obtoczyć w przygotowanej marynacie. Warzywa umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Na patyki do szaszłyków ponadziewać naprzemiennie indyka z warzywami. Szaszłyki piec przez ok. minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.

 

Sałatka z serem feta, kiełkami i suszonymi pomidorami
• 3 liście sałaty lodowej
• ½ czerwonej papryki
• 2 suszone pomidory
• 2 plastry sera feta
• 1 garść kiełków słonecznika
• 5 oliwek czarnych
Sos:
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka octu jabłkowego
• ½ ząbka czosnku
• 1 łyżka pestek dyni
• sól morska

Sałatę lodową porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu. Paprykę pokroić na cienkie paski i ułożyć na sałacie. Następnie dodać odsączone z zalewy i pokrojone na pół suszone pomidory i pokrojony w kostkę ser feta. Dodać oliwki i kiełki słonecznika. Na suchej patelni uprażyć pestki dyni. W tym czasie przygotować sos - wymieszać oliwę z oliwek, ocet jabłkowy, rozgnieciony czosnek i sól. Gotowym sosem polać sałatkę i posypać prażonymi pestkami dyni.

 

Czerwona papryka nadziewana soczewicą
• ź szklanki soczewicy 
• ½ dużej cebuli 
• ½ zielonej papryczki chili 
• 1 duża papryka czerwona
• 1 jajko 
• ½ łyżki oliwy z oliwek 
• Korzeń imbiru o dł. ok. 1,5cm (5g)
• Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony, kminek, kolendra

Opłukaną soczewicę zalać wrzątkiem i pozostawić do ostygnięcia. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć kminek do momentu kiedy nasiona zaczną pękać, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i papryczkę chili – smażyć przez ok. 10min. Dodać starty imbir i kolendrę. Połączyć wszystko z soczewicą. Przyprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem, zalać wodą i dusić przez ok. 15-20min. Następnie wbić jajko, wymieszać i zdjąć z ognia. Przygotowaną paprykę (usunięte gniazdo nasienne) nadziać farszem z soczewicy i zapiec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez ok. 15 min. do momentu kiedy papryka zmięknie.

 

Jajka faszerowane pastą z tuńczyka z koperkiem
• 2 jajka 
• 2 łyżki tuńczyka w sosie własnym
• 1 łyżka jogurtu naturalnego 
• 1 płaska łyżeczka musztardy
• 1 łyżeczka posiekanego koperku
• 1 kromka chleba pełnoziarnistego 
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony

Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki i wyjąć żółtka. Odsączonego tuńczyka wymieszać z jogurtem naturalnym, musztardą, posiekanym koperkiem i żółtkami. Doprawić solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Przygotowaną pastą wypełnić białka jaj. Podać z pieczywem pełnoziarnistym.

JK

Słowa kluczowe: kolacja, zdrowe przepisy, dieta, co jeść
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Warto przeczytać
Rukola w twojej diecie [PRZEPISY, WŁAŚCIWOŚCI]
Rukola w twojej diecie [PRZEPISY, WŁAŚCIWOŚCI]

Rukola chroni nas m.in. przez rakiem glukozynolanów i zaćmą. Ma bardzo wyrazisty smak. Po włączeniu jej do diety urozmaici wiele posiłków.

Sałatka z czerwonej kapusty
Sałatka z czerwonej kapusty

Poszatkowaną kapustę sparzamy wrzątkiem by zmiękła, solimy i odstawiamy na godzinę.

Zobacz także
7 sposobów na obranie i pokrojenie cebuli. Będziesz płakać ze śmiechu [WIDEO]
7 sposobów na obranie i pokrojenie cebuli. Będziesz płakać ze śmiechu [WIDEO]

Są ludzie, którzy potrafią w pomysłowy sposób "załatwić" cebulę raz dwa! I to w niezwykle zabawny sposób!

Smaczne i zdrowe pomysły na kolację
Smaczne i zdrowe pomysły na kolację

Kolacja nie musi być nudna. Zobacz co możesz przyrządzić, żeby zjeść smacznie i zdrowo

Pyszne i oryginalne sałatki wiosenne [PRZEPISY]
Pyszne i oryginalne sałatki wiosenne [PRZEPISY]

Dzięki sałatce nasz posiłek staje się nie tylko bardziej kolorowy, ale także smaczniejszy i bardziej sycący. Czas na wiosenną odsłonę tego pysznego dania!

Ostatnio czytane
Rukola w twojej diecie [PRZEPISY, WŁAŚCIWOŚCI]
Rukola w twojej diecie [PRZEPISY, WŁAŚCIWOŚCI]

Rukola chroni nas m.in. przez rakiem glukozynolanów i zaćmą. Ma bardzo wyrazisty smak. Po włączeniu jej do diety urozmaici wiele posiłków.

Sałatka z czerwonej kapusty
Sałatka z czerwonej kapusty

Poszatkowaną kapustę sparzamy wrzątkiem by zmiękła, solimy i odstawiamy na godzinę.

Popularne
Sałatka z kurczakiem
Sałatka z kurczakiem

Oryginalna ale nieskomplikowana sałatka

Sałatka z makaronem chińskim
Sałatka z makaronem chińskim

Makaron z zupek chińskich zalewamy wrzątkiem. Po spulchnieniu odcedzamy.

Polecamy