Smaczne i zdrowe przekąski
2009-05-25 12:07:21Często między posiłkami jesteśmy głodne i mamy ochotę na małą przegryzkę. Mądrze wybrane przekąski są bardzo zdrowe. Małe co nieco dodaje energii, poprawia nastrój, a także przyspiesza przemianę materii i ułatwia odchudzanie.
W czasie odchudzania powinnaś wybierać niskokaloryczne przekąski, które sycą, mają dużo błonnika, ale nie tuczą. Błonnik przyspiesza metabolizm oraz reguluje pracę przewodu pokarmowego, zapobiegając zaparciom. Najzdrowszą przekąską są warzywa: seler naciowy, sałata lodowa, kapusta pekińska, marchew, pomidory, ogórek zielony. Mają niewiele kalorii za to mnóstwo witamin i składników mineralnych.
Gdy podczas odchudzania masz napady wilczego głodu, wybierz przekąski bogate w sycące białko. Żeby je strawić i przyswoić, organizm potrzebuje dużo energii, którą czerpie z tkanki tłuszczowej. Wtedy najlepiej zjedz: plaster chudego twarogu, jogurt naturalny, maślankę.
Poniżej dwa przepisy, które wzmacniają włosy i paznokcie oraz odżywiają skórę, sprawiając, że staje się jędrna i pełna blasku.
Warzywa z dipem jogurtowym
- marchew
- kalafior
- brokuły
- pomidor
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- ząbek czosnku
- natka pietruszki lub szczypiorek
W miseczce wymieszaj pół szklanki jogurtu naturalnego, zmiażdżony ząbek czosnku i łyżkę natki lub szczypiorku. Marchewką, kalafior, brokuły, pomidor obierz, umyj, podziel na cząstki i wyłóż na talerz.
Surówka piękności
Łyżkę płatków owsianych zalej 3 łyżkami niegazowanej wody. Pozostaw na noc. Rano dodaj sok z połowy cytryny, łyżkę skondensowanego mleka, łyżkę startych orzechów i 2 średnie jabłka utarte na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki wymieszaj.
Iwona Pankowska
W czasie odchudzania powinnaś wybierać niskokaloryczne przekąski, które sycą, mają dużo błonnika, ale nie tuczą. Błonnik przyspiesza metabolizm oraz reguluje pracę przewodu pokarmowego, zapobiegając zaparciom. Najzdrowszą przekąską są warzywa: seler naciowy, sałata lodowa, kapusta pekińska, marchew, pomidory, ogórek zielony. Mają niewiele kalorii za to mnóstwo witamin i składników mineralnych.
Gdy podczas odchudzania masz napady wilczego głodu, wybierz przekąski bogate w sycące białko. Żeby je strawić i przyswoić, organizm potrzebuje dużo energii, którą czerpie z tkanki tłuszczowej. Wtedy najlepiej zjedz: plaster chudego twarogu, jogurt naturalny, maślankę.
Poniżej dwa przepisy, które wzmacniają włosy i paznokcie oraz odżywiają skórę, sprawiając, że staje się jędrna i pełna blasku.
Warzywa z dipem jogurtowym
- marchew
- kalafior
- brokuły
- pomidor
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- ząbek czosnku
- natka pietruszki lub szczypiorek
W miseczce wymieszaj pół szklanki jogurtu naturalnego, zmiażdżony ząbek czosnku i łyżkę natki lub szczypiorku. Marchewką, kalafior, brokuły, pomidor obierz, umyj, podziel na cząstki i wyłóż na talerz.
Surówka piękności
Łyżkę płatków owsianych zalej 3 łyżkami niegazowanej wody. Pozostaw na noc. Rano dodaj sok z połowy cytryny, łyżkę skondensowanego mleka, łyżkę startych orzechów i 2 średnie jabłka utarte na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki wymieszaj.
Iwona Pankowska